Ponedeljkov namig za kosilo: Rižota z balzamičnim kisom

Okus poletij izpred nekaj let. Priprava traja zgolj 5, čas kuhanja pa še 20 minut. Dober tek.

Objavljeno
09. april 2017 22.47
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 300 g riža za rižoto
  • 1 dl balzamičnega kisa
  • 2 veliki žlici masla
  • večja rdeča čebula, lovorov list
  • 1,2 l mesne jušne osnove, 1 dl vina
  • 50 g parmezana
  • 250 g sira kamamber

Priprava:

  1. Čebulo narežemo in stresemo v globoko ponev. Jušno osnovo posebej v loncu zavremo. Parmezan naribamo.
  2. V ponev k čebuli damo še lovor in polovico masla (krepko žlico) ter začnemo pražiti, da se čebula zmehča. Po 3 minutah v ponev stresemo riž, počakamo približno minuto, da postekleni in topla maščoba obda zrna, nato prilijemo vino. Počakamo, da tekočina izpari, nato postopno prilivamo jušno osnovo po zajemalkah, kakor za običajno italijansko rižoto, vedno premešamo.
  3. Medtem v kozico nalijemo balzamični kis in ga zavremo. Nad srednje močnim ognjem ga previdno kuhamo približno 5 minut, da voda izpari in se kis zgosti. Dobiti ga moramo 4 velike žlice.
  4. Ko je riž že skoraj mehak, ga odstavimo, odstranimo lovor in v rižoto vmešamo balzamično redukcijo.
  5. Dodamo še drugo žlico masla, potem parmezan, solimo in popramo po potrebi.


Namig: Takoj ponudimo z rezinami sira kamamber in solato. Endivija s koščki govedine iz nedeljske juhe ali popečenimi koščki govejega stegna bi bila kar pravšnja.

Nasvet: Za takšno kremasto rižoto potrebujete pravi riž. Riž parboiled ni primerna izbira, tudi kak rjavi ali basmati ne. Najboljša rižota je z rižem sort arborio, carnaroli, vialone nano, roma, verona itd. Poglejte zapis na embalaži in izberite pravega.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.