- pest pinjol
- manjša čebula
- žlica masla
- 300 g riža za rižoto
- sol, muškatni orešček, lovorov list
- 1,5 l zelenjavne jušne osnove
- 100 g gorgonzole ali podobnega sira s plemenito plesnijo
- 2 dl smetane za kuhanje
Priprava:
- Zavremo jušno osnovo.
- Pinjole previdno popražimo v ponvi.
- Čebulo drobno narežemo in na maslu svetlo popražimo. Dodamo (neoplaknjen!) riž, počakamo, da postekleni, nato dodamo lovor in prvo zajemalko vrele tekočine. Ogenj zmanjšamo na srednjo moč in krepko mešamo, da riž popije vso tekočino. To ponavljamo, dokler ni riž kuhan al dente (kakor testenine), rižota pa kremasta. Navadno zadošča 15 minut.
- Tik pred koncem začinimo z muškatnim oreščkom in odstranimo lovor. Odstavimo, vmešamo gorgonzolo in smetano, premešamo. Po minuti takoj postrežemo, potreseno s popraženimi pinjolami, ob sezonski solati s kuhanim fižolom.
Različica: Namesto pinjol vzemite grobo narezane pražene lešnike ali nepražene orehe.