- vsaj 4 večje kisle kumarice
- 2 žlici slanih kaper
- gobice in šalotke iz slanice
- žlica masla
- 2 kozarca belega vina ali penine
- žlica gorčice, sol, poper
- žlica kisle smetane in/ali sladke smetane (kar pač moramo porabiti)
- parmezan ali drug sir za ribanje
- 400-500 g testenin
Priprava:
- V velik lonec nalijemo vodo, jo pristavimo.
- Kapre oplaknemo pod tekočo vodo in jih skupaj s kumaricami in šalotkami narežemo na majhne koščke. Stresemo v ponev, dodamo tudi gobice iz kozarca.
- Dodamo maslo, pristavimo in vse skupaj na hitro popražimo. Vmešamo gorčico, kislo in/ali sladko smetano, penino ali drugo vino in na blagem ognju kuhamo 5 minut. Občasno premešamo.
- Krop solimo in vanj stresemo testenine. Skuhamo jih tako, da so še čvrste na ugriz, se pravi al dente.
- Kuhane testenine odcedimo in stresemo v omako, po potrebi dodamo malo vode, v kateri so se kuhale testenine. Potresemo s parmezanom ali drugim naribanim sirom, ki ga moramo porabiti, in takoj postrežemo s skledo zeljne solate.
Različica: V omako dodajte na koščke narezano pečenko, ki je ostala od praznovanja. Gino D'Acampo, čigar recept je to pravzaprav, svetuje, da v omako prav na koncu vmešamo še 2 rumenjaka, ki se nato skupaj s testeninami le ogrejeta, nikar zakrkneta. Velja poskusiti.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.