Ponedeljkov namig za kosilo: Testenine v »tatarski omaki«

Je še kaj ostankov prazničnih delikates? Priprava traja 10, čas kuhanja pa še dodatnih 10 minut. Dober tek.

Objavljeno
15. januar 2018 09.01
Posodobljeno
15. januar 2018 11.00
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • vsaj 4 večje kisle kumarice
  • 2 žlici slanih kaper
  • gobice in šalotke iz slanice
  • žlica masla
  • 2 kozarca belega vina ali penine
  • žlica gorčice, sol, poper
  • žlica kisle smetane in/ali sladke smetane (kar pač moramo porabiti)
  • parmezan ali drug sir za ribanje
  • 400-500 g testenin

Priprava:

  1. V velik lonec nalijemo vodo, jo pristavimo.
  2. Kapre oplaknemo pod tekočo vodo in jih skupaj s kumaricami in šalotkami narežemo na majhne koščke. Stresemo v ponev, dodamo tudi gobice iz kozarca.
  3. Dodamo maslo, pristavimo in vse skupaj na hitro popražimo. Vmešamo gorčico, kislo in/ali sladko smetano, penino ali drugo vino in na blagem ognju kuhamo 5 minut. Občasno premešamo.
  4. Krop solimo in vanj stresemo testenine. Skuhamo jih tako, da so še čvrste na ugriz, se pravi al dente.
  5. Kuhane testenine odcedimo in stresemo v omako, po potrebi dodamo malo vode, v kateri so se kuhale testenine. Potresemo s parmezanom ali drugim naribanim sirom, ki ga moramo porabiti, in takoj postrežemo s skledo zeljne solate.

Različica: V omako dodajte na koščke narezano pečenko, ki je ostala od praznovanja. Gino D'Acampo, čigar recept je to pravzaprav, svetuje, da v omako prav na koncu vmešamo še 2 rumenjaka, ki se nato skupaj s testeninami le ogrejeta, nikar zakrkneta. Velja poskusiti.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.