- 4 kuhane ali pečene rdeče pese
- 4 stroki česna, 4 brinove jagode
- 0,5 dl vina, 400 g testenin, žlička soli, žlica olja
- 2 žlici kisle smetane in žlica sveže naribanega hrena ali 2 žlici hrenovega namaza
Priprava:
- Pese olupimo in narežemo na majhne kocke. Česen in brinove jagode stremo v možnarju. V velikem loncu zavremo vodo za testenine.
- V ponvi segrejemo olje in v njem nežno prepražimo česen z brinovimi jagodami, da zadiši, približno minuto.
- Krop solimo, vanj stresemo testenine in jih skuhamo al dente.
- Potem povečamo plamen pod ponvijo, vanjo stresemo kocke pese, solimo in med mešanjem kuhamo 2 minuti, da se pesa ogreje. Prilijemo vino in kuhamo še približno 5 minut.
- Kuhane testenine stresemo v ponev v omako, prilijemo zajemalko vode, v kateri so se kuhale, vmešamo še hren in kislo smetano in takoj ponudimo s solato iz endivije s trdo kuhanimi jajci.
Nasvet: Če peso spečete v pečici, ohrani več hranil, kakor če jo skuhate. Vsako posebej ovijte v alufolijo in pecite pri 180 stopinjah 30-45 minut, da se zmehčajo. Ohlajene, brez folije, lahko hranite v hladilniku do teden dni, porabljate pa jih v omakah, juhah, kot dodatek solati ali smutijem.
Ali ste vedeli: Eterično olje v brinovih jagodah v organizmu spodbuja prebavo, razkužuje v prebavilih in dihalih, spodbuja izkašljevanje in pospešuje delovanje sečil. V večjih količinah ni priporočljivo, nekaj jagod za celotno jed je povsem dovolj.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.