Ponedeljkov namig za kosilo: Testenine z omako iz rdeče pese

Dišeče in krepkih barv. Priprava vam bo vzela 5, čas kuhanja pa še 10 minut. Dober tek!

Objavljeno
13. februar 2017 12.18
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 4 kuhane ali pečene rdeče pese
  • 4 stroki česna, 4 brinove jagode
  • 0,5 dl vina, 400 g testenin, žlička soli, žlica olja
  • 2 žlici kisle smetane in žlica sveže naribanega hrena ali 2 žlici hrenovega namaza

Priprava:

  1. Pese olupimo in narežemo na majhne kocke. Česen in brinove jagode stremo v možnarju. V velikem loncu zavremo vodo za testenine.
  2. V ponvi segrejemo olje in v njem nežno prepražimo česen z brinovimi jagodami, da zadiši, približno minuto.
  3. Krop solimo, vanj stresemo testenine in jih skuhamo al dente.
  4. Potem povečamo plamen pod ponvijo, vanjo stresemo kocke pese, solimo in med mešanjem kuhamo 2 minuti, da se pesa ogreje. Prilijemo vino in kuhamo še približno 5 minut.
  5. Kuhane testenine stresemo v ponev v omako, prilijemo zajemalko vode, v kateri so se kuhale, vmešamo še hren in kislo smetano in takoj ponudimo s solato iz endivije s trdo kuhanimi jajci.

Nasvet: Če peso spečete v pečici, ohrani več hranil, kakor če jo skuhate. Vsako posebej ovijte v alufolijo in pecite pri 180 stopinjah 30-45 minut, da se zmehčajo. Ohlajene, brez folije, lahko hranite v hladilniku do teden dni, porabljate pa jih v omakah, juhah, kot dodatek solati ali smutijem.

Ali ste vedeli: Eterično olje v brinovih jagodah v organizmu spodbuja prebavo, razkužuje v prebavilih in dihalih, spodbuja izkašljevanje in pospešuje delovanje sečil. V večjih količinah ni priporočljivo, nekaj jagod za celotno jed je povsem dovolj.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.