Pri Ferfudu tudi prekmurski langaš v sodobni preobleki

Langaš je prekmurska tradicionalna jed, ki se po originalnem receptu premaže s česnovo vodo.

Objavljeno
10. september 2016 18.42
R. O. K.
R. O. K.
Langaš
Prekmurski tradicionalni kulinarični hit, za štiri

Sestavine:
  • langaš
  • 150 g ostre moke, 2 g pecilnega praška, 15 g suhega kvasa
  • 70 g tekočega jogurta, 40 ml mleka, bio jajce
  • po ščepec soli in sladkorja, 1 l sončničnega olja
  • posipi
  • 40 g zelenega dela mlade čebule, 40 g redkvic
  • 10 g drobnjaka, 80 g delikatesnega hrena, 8 g lanenih semen
  • 80 g tekočega jogurta, 150 g pečene šunke

Priprava:

  1. Kvas raztopimo v toplem mleku s ščepcem sladkorja in pustimo, da vzhaja. Medtem v večjo posodo presejemo moko, dodamo jogurt, pecilni prašek, jajce in sol. Vzhajani kvasec prelijemo v posodo z moko in premešamo. Vsebino posode pretresemo na pomokano desko in zamesimo voljno in mehko testo. Pustimo, da vzhaja pol ure. Vzhajano testo razdelimo na štiri manjše kupčke in oblikujemo v kroglice. Z rokami jih na rahlo razvlečemo, da je rob nekoliko debelejši. V večji ponvi segrejemo olje in ocvremo langaše. Ti morajo vedno plavati v olju in se ne smejo dotikati dna posode. Ko se spodnja stran testa obarva zlato rjavo, ga obrnemo in ocvremo še na drugi strani. Položimo jih na papirnate brisače, da vpijejo odvečno maščobo.
  2. Posipi: drobnjak na drobno nasekljamo in ga primešamo k rahlo soljenemu jogurtu. Langaš pokapamo z mešanico in delikatesnim hrenom. Pečeno šunko na drobno naribamo in posujemo po langašu, skupaj z nasekljanimi zelenimi deli mlade čebule in narezanimi redkvicami. Na koncu posujemo še lanena semena in jed postrežemo toplo.


Jed je nastala po navdihu chefinje Tanje Pintarič (Gostilna Rajh).