- testo
- 500 g ajdove moke, 3 dl vode, 2 ščepca soli
- skutni nadev
- 500 g skute, 2 žlici kisle smetane, jajce
- in še
- rjavi sladkor ali med ter maslene drobtinice
Priprava:
- Moko stresemo v posodo. Vodo za testo solimo in zavremo. S kropom prelijemo moko in pri tem krepko mešamo, da dobimo gosto mokasto kepo. Počakamo 5 minut, da se malo ohladi in nas ne bo opeklo med delom.
- Medtem za nadev gladko zmešamo skuto, kislo smetano in jajce.
- Malce ohlajeno testo rahlo pregnetemo, hlebček razdelimo na 2 dela, posujemo z ostro pšenično moko in vsakega razvaljamo v kvadrat.
- Vsak kvadrat testa enakomerno namažemo s polovico nadeva, pri čemer pustimo za dober prst širok rob nenamazan. Začnemo zvijati od povsem namazanega dela proti robu, kjer rahlo stisnemo, da spojimo. Vsak zavitek zavijemo v kuhinjsko krpo ali prtič in konce zavežemo z nitko.
- V dovolj velik lonec nalijemo vodo, solimo in zavremo. V krop previdno položimo zavitek v prtiču, spet zavremo in nad šibkim ognjem kuhamo 20 minut.
- Kuhane štruklje vzamemo iz vode, odstranimo prtič in narežemo na rezine. Postrežemo z maslenimi drobtinami in posladkamo. Ponudimo z jabolčnim kompotom po zelenjavni enolončnici z jajčnimi vlivanci.
Opomba: Nadev za štruklje po tem receptu ni sladkan, post pač, sladkost jim da sladkorni posip na krožniku. Sladkosnedi si brez težav posladkajte še nadev z dvema žlicama sladkorja, za še slajšo različico pa si štruklje zasladite z medom ali sladkornim sirupom po izbiri.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.