Sredin namig za kosilo: Ajdovi štruklji s skutnim nadevom

Tokrat sladki, a vseeno so lahko del kosila in ne posladka. Priprava vam bo vzela 20, čas kuhanja pa še 25 minut.

Objavljeno
27. marec 2017 23.11
koman hrana
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • testo
  • 500 g ajdove moke, 3 dl vode, 2 ščepca soli
  • skutni nadev
  • 500 g skute, 2 žlici kisle smetane, jajce
  • in še
  • rjavi sladkor ali med ter maslene drobtinice

Priprava:
  1. Moko stresemo v posodo. Vodo za testo solimo in zavremo. S kropom prelijemo moko in pri tem krepko mešamo, da dobimo gosto mokasto kepo. Počakamo 5 minut, da se malo ohladi in nas ne bo opeklo med delom.
  2. Medtem za nadev gladko zmešamo skuto, kislo smetano in jajce.
  3. Malce ohlajeno testo rahlo pregnetemo, hlebček razdelimo na 2 dela, posujemo z ostro pšenično moko in vsakega razvaljamo v kvadrat.
  4. Vsak kvadrat testa enakomerno namažemo s polovico nadeva, pri čemer pustimo za dober prst širok rob nenamazan. Začnemo zvijati od povsem namazanega dela proti robu, kjer rahlo stisnemo, da spojimo. Vsak zavitek zavijemo v kuhinjsko krpo ali prtič in konce zavežemo z nitko.
  5. V dovolj velik lonec nalijemo vodo, solimo in zavremo. V krop previdno položimo zavitek v prtiču, spet zavremo in nad šibkim ognjem kuhamo 20 minut.
  6. Kuhane štruklje vzamemo iz vode, odstranimo prtič in narežemo na rezine. Postrežemo z maslenimi drobtinami in posladkamo. Ponudimo z jabolčnim kompotom po zelenjavni enolončnici z jajčnimi vlivanci.


Opomba: Nadev za štruklje po tem receptu ni sladkan, post pač, sladkost jim da sladkorni posip na krožniku. Sladkosnedi si brez težav posladkajte še nadev z dvema žlicama sladkorja, za še slajšo različico pa si štruklje zasladite z medom ali sladkornim sirupom po izbiri.

 

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.