Sredin namig za kosilo: Bakalca iz kunčjega mesa

Okušamo jedi Slovenije; priprava 15 minut, čas kuhanja 40 minut

Objavljeno
21. avgust 2015 13.46
BAKALCA
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo:
cel očiščen kunec (približno 1,5 kg)
malo maščobe
3 čebule, 3 korenčki
strok česna
lovorov list, timijan, po želji šetraj
10 poprovih zrn, 10 celih klinčkov
nekaj žlic kisa ali kozarec belega vina
2 žlici bele moke, sol

Priprava:

Čebulo in korenček narežemo, stresemo v lonec in dodamo maščobo.
Potem na deski razkosamo kunca. Odstranimo čim več kosti in meso narežemo na majhne kose.
Pristavimo čebulo in jo med mešanjem svetlo prepražimo. Dodamo še meso s kostmi vred, kratko prepražimo.
Prilijemo vodo do polovice, dodamo vse začimbe in še 2 žlici kisa ali vina. Zavremo, zmanjšamo ogenj, da le počasi vre, in pokrito kuhamo 20 minut.
Zatem iz lonca postopno jem­ljemo kose s kostmi in meso povsem izkostimo. Kosti zavržemo, meso pa vrnemo v omako. (Če tega ne utegnemo, se mesa lotimo pri mizi kar z rokami.)
Zdaj omako potresemo z moko, zalijemo s kisom ali vinom po okusu in prevremo.
Bakalco ponudimo z žlikrofi in solato, na primer zeljno.

Koristen nasvet:
Meso razkosamo dan prej in shranimo v hladilniku. Naslednji dan ga kuhamo v omaki 30 minut.