- 750 g krompirja
- lupina in sok 1 bio limone
- 2 žlički oljčnega olja
- 4 večji sveži fileji osliča (ali odtajani), skupaj za približno 750 g
- 100 g pancete v rezinah
- suh pehtran ali 2 vejici svežega pehtrana
Priprava:
- Pečico segrejemo na 220 stopinj.
- Krompirje olupimo in narežemo kose ali rezine. Naložimo jih v model, rahlo posolimo, začinimo z lupinico limone in postavimo v segreto pečico za 20 minut.
- Medtem fileje osliča narahlo začinimo s pehtranom in ovijemo s panceto. Najbrž bosta potrebni po dve rezini pancete za vsak kos ribe.
- Pekač s krompirjem vzamemo iz pečice in povrh krompirja položimo pripravljene ribje fileje. Vrnemo v pečico za 10 - 12 minut.
- Ko je riba pečena, krompirček pa hrustljav, pekač vzamemo iz pečice, jed poškropimo z limonovim sokom in odišavimo z listki pehtrana. Takoj postrežemo s solato iz endivije, rdečega zelja, naribanega korenja in trdo kuhanih jajc. Na mrzel dan pred tem ne bo odveč še lahka blitvina ali špinačna juhica.
Opomba: Panceta je slana, zato rib ne solite.
Ali ste vedeli? Fileji osliča so nežni in neizrazitega okus, zato jih v jedeh praviloma povežemo z zanimivimi začimbami, zelišči, v tem primeru s pehtranom, in dodatki, kot je tu kraška panceta in lupinica limone.