Sredin namig za kosilo: Pita z brokolijem in slanino

Slanino po želji izpustimo; priprava 20 minut, čas peke 30 minut

Objavljeno
21. januar 2015 10.18
PITA Z BROKOLIJEM
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Sestavine:

testo

250 g moke, pol žličke soli

jajce, 125 g masla

malo vode po potrebi

nadev

2 večja brokolija

po 100 g poltrdega sira in slanine

3 jajca, 2 dl sladke smetane

sol, parmezan

Priprava:

Iz moke, soli, jajca in maščobe zgnetemo krhko testo, ga oblikujemo v hlebček ali štruco, zavijemo v folijo in postavimo v zamrzovalnik, da se ohladi.

Brokoliju odstranimo spodnji del stebla, drugo narežemo na manjše kose. Stresemo v lonec z nekaj slanega kropa. Kuhamo 2–3 minute. Blanširani brokoli odcedimo, vodo prihranimo.

Slanino in sir narežemo na drobne kocke. Jajca s smetano v posodici razžvrkljamo, začinimo s soljo. Parmezan naribamo.

Ohlajeno testo razvaljamo in z njim obložimo namaščen model za pito, tudi rob. Po njem razporedimo malo ohlajen brokoli, potresemo s sirom in slanino, prelijemo z jajčno mešanico. Potresemo s parmezanom. V pečici, segreti na 180 ºC, pečemo dobre pol ure. Ponudimo kot glavno jed s solato iz naribanega korenčka.