- 400 g sveže špinače
- 100 g svežih kopriv
- 150 g slanine
- 2 žlici masla
- 200 g poltrdega sira
- 300 g riža za rižoto
- voda ali jušna osnova
- sol
- muškatni orešček
Priprava:
- Najprej v velikem loncu kropa blanširamo liste špinače in kopriv, jih odcedimo in nekoliko ohlajene drobno narežemo.
- Vodo za zalivanje ali jušno osnovo zavremo.
- Slanino narežemo na kockice, jih stresemo v globoko ponev in začnemo pražiti. Po minuti dodamo riž, počakamo, da postekleni, nato zalijemo s prvo zajemalko vroče vode. Kuhamo kot običajno rižoto, postopno zalivamo s kropom.
- Nekaj minut pred koncem v rižoto dodamo špinačo in koprive ter krepko premešamo.
- Ko je riž mehak, odstavimo, vmešamo maslo, pokrijemo in po minuti ali dveh postrežemo z veliko naribanega poltrdega sira. Zraven se prileže paradižnikova solata.