Sredin namig za kosilo: Špinačno-koprivna rižota s slanino in sirom

Zdaj je čas za mlado listje kopriv. Priprava rižote vam bo vzela 10 minut, čas kuhanja pa 15 minut.

Objavljeno
23. maj 2016 20.44
Posodobljeno
25. maj 2016 12.00
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 400 g sveže špinače
  • 100 g svežih kopriv
  • 150 g slanine
  • 2 žlici masla
  • 200 g poltrdega sira
  • 300 g riža za rižoto
  • voda ali jušna osnova
  • sol
  • muškatni orešček


Priprava:

  1. Najprej v velikem loncu kropa blanširamo liste špinače in kopriv, jih odcedimo in nekoliko ohlajene drobno narežemo.
  2. Vodo za zalivanje ali jušno osnovo zavremo.
  3. Slanino narežemo na kockice, jih stresemo v globoko ponev in začnemo pražiti. Po minuti dodamo riž, počakamo, da postekleni, nato zalijemo s prvo zajemalko vroče vode. Kuhamo kot običajno rižoto, postopno zalivamo s kropom.
  4. Nekaj minut pred koncem v rižoto dodamo špinačo in koprive ter krepko premešamo.
  5. Ko je riž mehak, odstavimo, vmešamo maslo, pokrijemo in po minuti ali dveh postrežemo z veliko naribanega poltrdega sira. Zraven se prileže paradižnikova solata.