500 g stročjega fižola
4–5 večjih krompirjev
150–200 g slanine
večja čebula, 4 večji korenčki
2 žlički sladkorja, sol, poper
majaron, šetraj, timijan, origano
Priprava:
Stročji fižol obrežemo in narežemo na 5 cm dolge kose. Stresemo ga v slan krop in kuhamo 10 minut, da se zmehča, a še ostane čvrst. Vzamemo iz vode in prihranimo.
Krompir olupimo, narežemo in največ 5 minut kuhamo v vodi, v kateri se je kuhal fižol. Kuhanega prav tako vzamemo iz vode in prihranimo. Prihranimo tudi vodo, v kateri smo ga kuhali.
Slanino narežemo na kocke, čebulo na rezine, korenje na kolesca.
V ponvi najprej razpustimo slanino, dodamo čebulo in korenje ter počasi pražimo. Potresemo s sladkorjem, zalijemo z zajemalko prihranjene vode ter odkrito počasi kuhamo, dokler tekočina ne povre, zelenjava pa je rahlo karamelizirana.
Zdaj dodamo krompir in fižol, oboje dobro premešamo in zalijemo z novo zajemalko prihranjene tekočine.
Po okusu solimo, popramo, začinimo s timijanom, šetrajem in kuhamo, dokler se vsa zelenjava ne zmehča.
Nazadnje začinimo z listki majarona in origana ter ponudimo vroče kot glavno jed.