Sredin namig za kosilo: Stročji fižol s krompirjem po kmečko

Odličen recept s porumenelih listov; celotna priprava 30 minut

Objavljeno
15. junij 2015 14.22
STROČJI FIŽOL
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo: 

500 g stročjega fižola

4–5 večjih krompirjev

150–200 g slanine

večja čebula, 4 večji korenčki

2 žlički sladkorja, sol, poper

majaron, šetraj, timijan, origano

 

Priprava:

Stročji fižol obrežemo in narežemo na 5 cm dolge kose. Stresemo ga v slan krop in kuhamo 10 minut, da se zmehča, a še ostane čvrst. Vzamemo iz vode in prihranimo.

Krompir olupimo, narežemo in največ 5 minut kuhamo v vodi, v kateri se je kuhal fižol. Kuhanega prav tako vzamemo iz vode in prihranimo. Prihranimo tudi vodo, v kateri smo ga kuhali.

Slanino narežemo na kocke, čebulo na rezine, korenje na kolesca.

V ponvi najprej razpustimo slanino, dodamo čebulo in korenje ter počasi pražimo. Potresemo s sladkorjem, zalijemo z zajemalko prihranjene vode ter odkrito počasi kuhamo, dokler tekočina ne povre, zelenjava pa je rahlo karamelizirana.

Zdaj dodamo krompir in fižol, oboje dobro premešamo in zalijemo z novo zajemalko prihranjene tekočine.

Po okusu solimo, popramo, začinimo s timijanom, šetrajem in kuhamo, dokler se vsa zelenjava ne zmehča.

Nazadnje začinimo z listki majarona in origana ter ponudimo vroče kot glavno jed.