Sredozemski dieti je med mladimi odklenkalo

Otroci iz sredozemske regije so po zadnji študiji med debelejšimi. Daleč največ rib pojejo švedski otroci.
Fotografija: Sladkarije, hitra prehrana in sladke pijače so nadomestile zdrave obroke tradicionalne sredozemske kuhinje, ki je temeljila na uporabi sadja, zelenjave, rib in olivnega olja FOTO: Guliver
Odpri galerijo
Sladkarije, hitra prehrana in sladke pijače so nadomestile zdrave obroke tradicionalne sredozemske kuhinje, ki je temeljila na uporabi sadja, zelenjave, rib in olivnega olja FOTO: Guliver

Grška, španska in italijanska kulinarika, kjer naj bi prevladovala živila, kot so sadje, zelenjava in ribe ter olivno olje, velja za bolj zdravo v svetovnem merilu, vendar debelost med mladimi uživalci v tej regiji postaja skrb vzbujajoča.
 
Za otroke sredozemskih držav, kot so Grčija, Španija in Italija, je po poročanju Svetovne zdravstvene organizacije sredozemski način prehranjevanja v zatonu, piše britanski Guardian. Po podatkih študije imajo otroci iz Švedske na svojem jedilniku večkrat ribe, paradižnik in olivno olje kot njihovi južnejši vrstniki.

Na Cipru so razmere med bolj skrb vzbujajočimi, tam je več kot 43 odstotkov otrok predebelih. Tudi v Grčiji, Španiji in Italiji se odstotek predebelih otrok giblje okoli 40 odstotkov. Pokazalo se je, da se države, ki so na območju Sredozemlja in zato sinonim za zdravo prehrano, srečujejo prav s porastjo debelosti med mladimi.
 

Sever Evrope bolj zdrav


Sladkarije, hitra prehrana in sladke pijače so nadomestile zdrave obroke tradicionalne sredozemske kuhinje, ki je temeljila na uporabi sadja, zelenjave, rib in olivnega olja, je povedal Joao Breda, vodja evropskega oddelka za preventivo in nadzor v Svetovni zdravstveni organizaciji.

»Sredozemska prehrana med mladimi izginja, treba jo bo oživiti,« je povedal na kongresu o debelosti na Dunaju. »Sredozemski način prehranjevanja je danes, zanimivo, veliko bolj prisoten na Švedskem. Otroci v južni Evropi jedo manj sadja, zelenjave, popijejo veliko sladkih, gaziranih pijač, večkrat si privoščijo hitre, nezdrave prigrizke, sladkarije, njihova hrana je veliko preslana in premastna, za piko na i pa se ne gibljejo dovolj,« opozarja na težavo Breda. O tem se je še posebej razgovoril; pravi, da je po podatkih rezultatov dve leti trajajoče raziskave nedejavnost med mladimi na jugu Evrope zares skrb vzbujajoča.



Francija, Norveška, Irska, Latvija in Danska spadajo med države, kjer je debelost med mladimi najmanj prisotna, od okoli pet do največ 20 odstotkov. Velika Britanija v študiji ni sodelovala, ampak niti njihovi rezultati niso najboljši. Vsak od britanskih treh otrok, ki konča osnovno šolo pri 11 letih, je predebel.
 

Problema se zavedajo


Dobra novica po mnenju Breda je to, da se države Sredozemlja zavedajo težave čezmernih debelosti med mladimi in že aktivno delujejo na tem področju z ozaveščanjem o zdravi prehrani in življenjskem slogu. Prve uspehe je že mogoče zaznati, v Italiji tri četrtine otrok vsak dan ali večino dni poje zdrav sadež. »Mogoče je opaziti uspeh,« je optimističen Breda. »Pomembno je, da se problema zavedajo in se z njim spoprijemajo.«

Komentarji: