Torkov namig za kosilo: Jogurtovo pecivo

Preverjena klasika; priprava 5, čas peke 20–25 minut

Objavljeno
29. maj 2015 14.36
JOGURTOVO PECIVO
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo:
lonček jogurta
3 lončki moke
1–1,5 lončka sladkorja
pol lončka olja
ali raztopljenega masla
pol lončka mleka, 2 jajci
0,5–1 vrečka pecilnega praška
vrečka vaniljevega sladkorja
dodatki
oreščki, suho sadje (rozine, brusnice, datlji), kandirano sadje, koščki čokolade ipd.

Priprava:

Najprej vklopimo pečico na 170 stopinj in namastimo pekač, najbolje višji pravokoten, v katerem smemo rezati pecivo na kocke.
V posodo damo jogurt, moko, sladkor, pecilni prašek, vaniljo, nato jajci in maščobo ter vse sestavine mešamo toliko časa, da zagledamo velike mehurje zraka in testo postane gladko, tekoče in brez grudic. Navadno zadošča minuta krepkega mešanja s kuhalnico.
Nazadnje v testo vmešamo še vse dodatke in vlijemo v priprav­ljen model. Porinemo ga v vročo pečico za 20–25 minut. Ali je pečeno, preverimo z zobotrebcem.
Pecivo ponudimo po ješprenjevi enolončnici.

Različica: Del moke nadomestimo z mletimi oreščki ali kokosovo moko, lahko pa del ali vso belo moko zamenjamo s polnozrnato pšenično ali pirino moko. Dodatki v pecivu so po izbiri in glede na zaloge, ki so v domači shrambi.