- žlica oljčnega olja
- velika čebula
- 4 stroki česna
- pol kg rdečega zelja
- pol gomolja zelene
- četrt skodelice (vinskega) kisa
- žlička mlete kumine
- 1,2 litra zelenjavne jušne osnove
- 4 žlice paradižnikovega pireja ali žlica mezge
- timijan, list lovorja
- sol, poper
- kisla smetana po okusu
Priprava:
- Najprej narežemo čebulo in česen ter oboje stresemo v večji lonec. Potem grobo narežemo rdeče zelje, zeleno pa na kocke in vse prihranimo.
- Čebulo in česen na olju kratko popražimo, da zadiši. Dodamo narezano rdeče zelje, zeleno, začinimo s kumino, prilijemo kis in in nad šibkim ognjem pokrito kuhamo/dušimo 10 minut. Večkrat premešamo.
- Dodamo jušno osnovo, paradižnikov pire, poper, timijan, lovor in pokrito kuhamo dalje 20 minut.
- Nazadnje solimo po okusu in ponudimo s kislo smetano in drobnjakom.
Namig: Po juhi ponudimo njoke z jurčki /šampinjoni in zeleno solato s trdo kuhanim jajcem.
Pa dober tek!