Torkov namig za kosilo: Juha iz rdečega zelja

To je krepka juha, ki lahko z nekaj dodatki postane celo enolončnica. Priprava in kuha vam bosta vzeli 40 minut.

Objavljeno
12. november 2015 14.31
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • žlica oljčnega olja
  • velika čebula
  • 4 stroki česna
  • pol kg rdečega zelja
  • pol gomolja zelene
  • četrt skodelice (vinskega) kisa
  • žlička mlete kumine
  • 1,2 litra zelenjavne jušne osnove
  • 4 žlice paradižnikovega pireja ali žlica mezge
  • timijan, list lovorja
  • sol, poper
  • kisla smetana po okusu


Priprava:

  1. Najprej narežemo čebulo in česen ter oboje stresemo v večji lonec. Potem grobo narežemo rdeče zelje, zeleno pa na kocke in vse prihranimo.
  2. Čebulo in česen na olju kratko popražimo, da zadiši. Dodamo narezano rdeče zelje, zeleno, začinimo s kumino, prilijemo kis in in nad šibkim ognjem pokrito kuhamo/dušimo 10 minut. Večkrat premešamo.
  3. Dodamo jušno osnovo, paradižnikov pire, poper, timijan, lovor in pokrito kuhamo dalje 20 minut.
  4. Nazadnje solimo po okusu in ponudimo s kislo smetano in drobnjakom.

Namig: Po juhi ponudimo njoke z jurčki /šampinjoni in zeleno solato s trdo kuhanim jajcem.

Pa dober tek!