Torkov namig za kosilo: Klasična lazanja z baziliko (pestom)

Na hitro porabimo zadnje listke bazilike; priprava 15 minut, čas peke 30 minut

Objavljeno
12. september 2014 12.41
KLASIČNA LAZANJA Z BAZILIKO
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Sestavine:
12–15 listov suhih testenin za lazanjo
400 g govejega mletega mesa
pločevinka vloženega paradižnika
1 korenček, 1 čebula, 2 stroka česna, žlica olja, steblo zelene ali četrt gomolja zelene
sol, poper, žlica masla, žlica moke, pol litra mleka, muškatni orešček, bazilika, po želji pest pinjol
50 g parmezana

Priprava:
Narežemo zelenjavo in vse skupaj z mesom na žlici olja popražimo. Dodamo paradižnik, začinimo in pokrito kuhamo 5 minut.
V kozici raztopimo maslo, na njem svetlo popražimo moko, prilijemo mleko in vse razmešamo z metlico. Počasi segrevamo. Medtem narežemo baziliko in grobo nasekljamo pinjole. Ko se začne omaka gostiti, jo odstavimo, odišavimo z muškatnim orešč­kom, solimo in vmešamo baziliko ter pinjole.
Pečico vklopimo na 200 stopinj. V globlji pravokotni model nalijemo nekaj žlic bešamela, položimo plast testenin in polijemo z nekaj žlicami mesne omake. Ponavljamo, da porabimo vse sestavine. Na vrhu naj bodo testenine, ki jih prelijemo z malo bešamela in potresemo s parmezanom.
Damo v ogreto pečico za pol ure.