- 250 g buče, 2 večji zeleni (z listi)
- čebula, večja hruška
- 2 dl sladke smetane
- lovor
- 50 g slanine
- 2 rezini kruha
- sol, poper, muškatni orešček
- žlička masla
- 0,75 l jušne osnove
Priprava:
- Čebulo narežemo. V loncu segrejemo maslo in na njem svetlo prepražimo čebulo.
- Medtem olupimo in narežemo bučo, zeleno in hruško ter vse skupaj stresemo v lonec. Pražimo 2 minuti, prilijemo jušno osnovo, zavremo in nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 15-20 minut.
- Slanino narežemo na manjše kocke, kruh na kocke. Stresemo v ponev in počasi, nad šibkim ognjem, 10 minut pečemo, pražimo, raztapljamo slanino, zaradi katere postanejo kruhki zelo hrustljavi.
- V lonec k zelenjavi zlijemo sladko smetano in juho pretlačimo. Solimo, popramo, začinimo z muškatnim oreščkom in po potrebi prilijemo še jušno osnovo, čeprav ta juha mora biti malo gostejša.
- Juho potresemo s sesekljanimi listi zelene, če so na voljo, in postrežemo s kruhki s slanino, po juhi pa ocvrto cvetačo in skledo radiča s krompirjem in koruzo.
Nasvet: Ne skrbite, kruhki postanejo trši po nekaj minutah hlajenja.
Opomba: Se vam zdi hruška v tej juhi malo nenavadna? Lahko jo izpustite, vendar poskrbi za zelo harmoničen sladko-kisel okus in nekaj prijetne gostote.
Naredimo vnaprej: Juho brez težav skuhate vnaprej, prav tako popecite kruhke. Naslednji dan jih le na kratko pogrejte v ponvi, juho pa zavrite in postrezite.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.