Torkov namig za kosilo: Posolanka z jabolki

Brez skrbi – je sladka; priprava 10 minut in vsaj 30 minut za vzhajanje; čas peke 20 minut

Objavljeno
02. februar 2015 09.42
POSOLANKA
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Potrebujemo:

400 g moke

pol kocke kvasa (ali vrečka suhega kvasa)

pol žličke soli, 2–3 dl tople vode

6 večjih jabolk

2–3 žlice sladkorja, cimet

pol lončka kisle smetane

 

Priprava:

Kvas raztopimo v malo vode.

V skledo presejemo moko, jo pomešamo s soljo, prilijemo raztopljen kvas, postopno toplo vodo in zgnetemo kvašeno testo, ki naj vsaj pol ure počiva.

Pečico vklopimo na 200–220 stopinj.

Nizek pekač namastimo, razprostremo testo kakor za pico, da je visoko za največ pol prsta.

Jabolka očistimo in grobo naribamo na testo. Potresemo s sladkorjem in cimetom ter takoj postavimo v ogreto pečico. Pečemo približno 20 minut.

Posolanko še toplo narežemo in ponudimo po zelenjavno-mesni enolončnici, s kislo smetano, ki si jo lahko vsak namaže po jabolkih.

Opomba: Testo za posolanko je podobno kot za pico, le da ne dodamo oljčnega olja, po želji le košček masla.

 

Koristen nasvet:

Rozine na jabolkih se neprivlačno zapečejo, zato jih raje ne dodamo.