Torkov namig za kosilo: Ribji file z grahom in krompirjevo kapo

Izberemo file lososa, osliča 
ali postrvi. Priprava traja 25, čas peke 5-10 minut.

Objavljeno
10. september 2016 22.35
GRAH
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 4 večji krompirji
  • 300 g lososovega fileja
  • olje za peko
  • 2 stroka česna, večji por
  • 200 g zamrznjenega graha
  • 2 dl sladke smetane
  • sol
  • maslo in mleko za pire


Priprava:

  1. Krompir olupimo, narežemo na večje kose in skuhamo v vodi do mehkega.
  2. Medtem filejem odstranimo kožo, jih oplaknemo in osušimo, položimo v ponev in hitro na maščobi spečemo po obeh straneh. Preložimo na krožnik, razkosamo in odstranimo morebitne kosti.
  3. Vklopimo pečico na 220 stopinj.
  4. Česen in por narežemo, ju v ponvi prepražimo, da zadiši, dodamo grah, smetano in malo (krompirjeve) vode ter odkrito kuhamo. Ko je grah že skoraj mehak, dodamo kose pečene ribe. Solimo in kuhamo naprej, da večina vode izpari.
  5. Kuhan krompir pretlačimo v pire z maslom in mlekom.
  6. Ribjo mešanico preložimo v ognjevaren pekač in prekrijemo s krompirjevim pirejem. Postavimo v segreto pečico za 5 minut, da dobi krompirjeva kapa zlat nadih. Postrežemo kot glavno jed, zraven ponudimo zeljno solato s česnom.