- 2 žlici oljčnega olja
- 2 večja brokolija
- manjša čebula
- malo olja za peko
- 250 g riža za rižote
- 1 - 1,5 l piščančje jušne osnove
- 3 žlice masla
- 75 g parmezana
- sol, poper
- 12 rezin kraške pancete
- 1 dl belega vina
Priprava:
- Jušno osnovo zavremo.
- Brokoli očistimo, socvetja prihranimo, stebla pa narežemo na drobne kocke.
- Čebulo sesekljamo in na olju popražimo, da postekleni. Dodamo kocke stebel brokolija in pražimo še nekaj minut.
- Dodamo riž in vse skupaj mešamo, da riž postekleni, nato rižoto postopno in ob vztrajnem mešanju zalivamo z vrelo juho. Kuhamo do mehkega, približno 15 minut. Malo pred koncem dodamo cvetke brokolija in kuhamo odkrito do mehkega.
- Tik pred koncem v ponvi na obeh straneh popečemo tanke rezine pancete. Zalijemo jo z vinom in kuhamo še kakšno minuto, da postane hrustljava.
- Kuhani rižoti dodamo maslo in nariban parmezan ter vse odločno premešamo. Solimo po potrebi.
- Na kuhano rižoto razporedimo popečene rezine pancete in jo prelijemo s pokuhanim vinom iz ponve. Takoj ponudimo, zraven postrežemo vloženo solato iz rdeče pese.
- Ponudimo kot samostojno jed solato iz pisanega radiča s česnom in vloženo koruzo.
Koristen nasvet: Brokoli vsebuje približno toliko kalcija kot kravje mleko. Z enim manjšim brokolijem odrasel zadosti polovici dnevnih potreb po kalciju.
Ali ste vedeli? V steblih brokolija je mnogo vlaknin, kar bi bilo škoda zavreči. Če je brokoli svež sčvrstim steblom, teh niti ni potrebno lupiti. Poskusite kdaj zagristi v surovo steblo. Okus je čudovit. V sezoni peke na žaru (ali v domači kuhinji v ponvici) stebla brokolija le na hitro opecite in ponudite s pikantno omako.