Torkov namig za kosilo: Stročji fižol s krompirjem po kmečko

Jed je najboljša pravkar skuhana. Pripravljena bo v pol ure. Dober tek.

Objavljeno
23. oktober 2017 15.52
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 500 g stročjega fižola
  • 4-5 večjih krompirjev
  • 150-200 g slanine
  • večja čebula, 4 večji korenčki
  • 2 žlički sladkorja, sol, poper
  • majaron, šetraj, timijan, origano


Priprava:

  1. Stročji fižol stresemo v slan krop in kuhamo 10 minut, da se zmehča, a ostane čvrst. Vzamemo iz vode in prihranimo.
  2. Olupimo in narežemo krompir in največ 5 minut kuhamo v vodi, v kateri se je malo prej kuhal stročji fižol. Kuhanega prav tako vzamemo iz vode in prihranimo. Prihranimo tudi vodo.
  3. Slanino narežemo na kocke, čebulo na rezine, korenje na kolesca.
  4. V ponvi najprej razpustimo slanino, dodamo čebulo in korenje ter počasi pražimo 2 minuti. Potresemo s sladkorjem, zalijemo z zajemalko prihranjene vode ter odkrito počasi kuhamo, dokler tekočina ne povre, zelenjava pa je rahlo karamelizirana.
  5. Zdaj dodamo krompir in fižol, dobro premešamo in zalijemo z novo zajemalko prihranjene tekočine.
  6. Po okusu solimo, popramo, začinimo s timijanom, šetrajem in kuhamo naprej, da se vsa zelenjava zmehča, približno 10 minut.
  7. Nazadnje začinimo z listki majarona in origana ter ponudimo vroče kot glavno jed. Zraven se prileže krhka endivija s koruzo in česnom.


Naredite vnaprej: Jed je najboljša pravkar skuhana. Čas si prihranite, če vnaprej pripravite sestavine. Denimo, skuhajte stročji fižol in krompir, dobro odcedite, ohladite in shranite v hladilniku do naslednjega dne. Narežite korenje in slanino ter shranite v hladilniku posebej.

 

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.