- 500 g stročjega fižola
- 4-5 večjih krompirjev
- 150-200 g slanine
- večja čebula, 4 večji korenčki
- 2 žlički sladkorja, sol, poper
- majaron, šetraj, timijan, origano
Priprava:
- Stročji fižol stresemo v slan krop in kuhamo 10 minut, da se zmehča, a ostane čvrst. Vzamemo iz vode in prihranimo.
- Olupimo in narežemo krompir in največ 5 minut kuhamo v vodi, v kateri se je malo prej kuhal stročji fižol. Kuhanega prav tako vzamemo iz vode in prihranimo. Prihranimo tudi vodo.
- Slanino narežemo na kocke, čebulo na rezine, korenje na kolesca.
- V ponvi najprej razpustimo slanino, dodamo čebulo in korenje ter počasi pražimo 2 minuti. Potresemo s sladkorjem, zalijemo z zajemalko prihranjene vode ter odkrito počasi kuhamo, dokler tekočina ne povre, zelenjava pa je rahlo karamelizirana.
- Zdaj dodamo krompir in fižol, dobro premešamo in zalijemo z novo zajemalko prihranjene tekočine.
- Po okusu solimo, popramo, začinimo s timijanom, šetrajem in kuhamo naprej, da se vsa zelenjava zmehča, približno 10 minut.
- Nazadnje začinimo z listki majarona in origana ter ponudimo vroče kot glavno jed. Zraven se prileže krhka endivija s koruzo in česnom.
Naredite vnaprej: Jed je najboljša pravkar skuhana. Čas si prihranite, če vnaprej pripravite sestavine. Denimo, skuhajte stročji fižol in krompir, dobro odcedite, ohladite in shranite v hladilniku do naslednjega dne. Narežite korenje in slanino ter shranite v hladilniku posebej.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.