Hlebnica
Sestavine:
- 25 dag bele moke
- 4 jajca
- mleko po potrebi
- skodelica sladke smetane
- 10 dag masla
- 15 dag sladkorja
- pol zavitka pecilnega praška
- 5 žlic mletih orehov
- 5 žlic mletih mandljev
- 20 dag sladke skute
- skodelica narezanih suhih fig
- žlička cimeta
- 3 suhi listi citronke
- 50 dag razkoščičenih češenj
Priprava:
- V skledo stresemo presejano moko, ki ji dodamo mleko, sladko smetano, stopljeno maslo, štiri rumenjake in ščepec soli.
- Mešamo toliko časa, da postane testo zelo mehko.
- Potem počasi vmešamo sneg iz vseh beljakov in pustimo počivati eno uro.
- Sladko skuto pretlačimo in ji dodamo preostanek sladke smetane.
- Vmešamo še narezane suhe fige, orehe, mandlje, sladkor, cimet, zdrobljene liste citronke in razkoščičene češnje.
- Vse to narahlo premešamo in dodamo testu.
- Če je testo pretrdo, mu dodamo zadostno količino mleka. Preverimo, ali je dovolj sladko.
- Vse skupaj pretresemo v namaščen okrogel pekač in poravnamo.
- Na sredino damo še tri debele češnje, okoli pa koščke masla.
- V pečici, ogreti na 180 stopinj, pečemo približno 30 minut.