V nedeljo pečemo: Hlebnica

Rahlo pecivo s suhim sadjem in svežimi češnjami, ki se že bohotijo v krošnjah dreves.

Objavljeno
29. maj 2016 00.12
A. P.
A. P.
Sladico so pripravili osnovnošolci v sklopu letošnjega projekta KuhnaPaTo.

Hlebnica


Sestavine:
  • 25 dag bele moke
  • 4 jajca
  • mleko po potrebi
  • skodelica sladke smetane
  • 10 dag masla
  • 15 dag sladkorja
  • pol zavitka pecilnega praška
  • 5 žlic mletih orehov
  • 5 žlic mletih mandljev
  • 20 dag sladke skute
  • skodelica narezanih suhih fig
  • žlička cimeta
  • 3 suhi listi citronke
  • 50 dag razkoščičenih češenj


Priprava:

  1. V skledo stresemo presejano moko, ki ji dodamo mleko, sladko smetano, stopljeno maslo, štiri rumen­jake in ščepec soli.
  2. Mešamo toliko časa, da postane testo zelo mehko.
  3. Potem počasi vmešamo sneg iz vseh beljakov in pustimo počivati eno uro.
  4. Sladko skuto pretlačimo in ji dodamo preostanek sladke smetane.
  5. Vmešamo še narezane suhe fige, orehe, mandlje, sladkor, cimet, zdrobljene liste citronke in razkoščičene češnje.
  6. Vse to narahlo premešamo in dodamo testu.
  7. Če je testo pretrdo, mu dodamo zadostno količino mleka. Preverimo, ali je dovolj sladko.
  8. Vse skupaj pretresemo v namaščen okrogel pekač in poravnamo.
  9. Na sredino damo še tri debele češnje, okoli pa koščke masla.
  10. V pečici, ogreti na 180 stopinj, pečemo približno 30 minut.
Zamisel: OŠ Deskle, skupina Bržote: Lara Vončina, Meta Orlič, Marjeta Pertovt, Miha Valentinčič in mentorica Alda Zimic Ozebek