Zdravje v hrani: Zakaj ne smete pozabiti na lubenico?

Lubenica za zdravo srce in ledvice, nižji pritisk, vitko telo, lepšo kožo in boljši vid.

Objavljeno
03. avgust 2016 13.46
shutt*lubenica
Alja Dimic
Alja Dimic

Lubenica velja z eno izmed najbolj zdravih vrst hrane. V 92 odstotkih je sestavljena iz vode, vsak ugriz tega sočnega sadja pa vsebuje številne aminokisline, vitamine, minerale, fitohranila in antioksidante.

Že ena skodelica lubenice vsebuje:

vitamin C - 12.3mg
vitamin A - 865 IU
magnezij - 15 mg
vitamin B6 - 0,068 mg
tiamin - 0.050mg
folat - 5 ug
niacin - 0.271 mg
cink - 2 mg
fosfor - 17 mg
riboflavin - 0,032 mg
likopen - 6970 mcg
kalij - 170 mg
pa tudi kalcij, selen in holin

Lubenica je ena izmed najbogatejših virov likopena, vrste karotenoida, ki ščiti rastline pred poškodbami zaradi sonca ter jim hkrati pomaga pri privabljanju žuželk za opraševanje. Polovica skodelice vsebuje več kot 6,5 mg likopena.

Bolj ko je lubenica rdeča, več likopena vsebuje. Lubenico pojejte hitro po nakupu in jo hranite v temnem hladilniku, saj s skladiščenjem likopen propada.

Lubenica je prav tako zelo bogata s citrulinom, vrsto aminokisline, ki se skozi ledvice pretvori v arginin. Skodelica lubenice vsebuje približno 250 mg citrulina. Arginin poskrbi za veliko energije, rast mišic in za dobro vzdržljivost.


Lubenica pomaga pri hujšanju, saj nam daje občutek sitosti. Foto: Shutterstock

Devet koristnih lastnosti lubenice:

1. ZDRAVO SRCE

Raziskovalci so ugotovili močno povezavo med nizko koncentracijo karotenoidov v krvi in ​​višjo stopnjo bolezni srca in ožilja. Karotenoidi, ki jih je v lubenici zelo veliko, igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. Likopen v lubenici je odličen antioksidant in ima močne protivnetne sposobnosti. Prav tako preprečuje kopičenje slabega holesterola na stene žil ter tako spodbuja dobro delovanje srca.

Citrulin in arginin prav tako izboljšujeta delovanje srca in spodbujata pretočnost krvi.

2. PREPREČUJE RAKAVA OBOLENJA 

Obstajajo številni dokazi o tem, da živila, bogata z likopenom, preprečujejo obolevnost zaradi raka. Lubenica pa je tudi odličen vir betakarotena, ki prav tako spodbudno deluje proti razmnoževanju rakavih celic.

3. LEPŠA KOŽA

Likopen v lubenici je pomemben del antioksidacijske obrambne mreže v koži in v kombinaciji z drugimi hranilnimi snovmi lahko poveča zaščitni faktor (SPF) kože. Karotenoidi zagotavljajo pigment zelenjavi in sadju ter ščitijo rastline pred poškodbami zaradi sonca, saj aktivirajo proizvodnjo melanina. Torej, če boste jedli lubenico, vas bo ščitila pred poškodbami zaradi sonca.

Druga prednost lubenice pa je, da poskrbi za dobro hidriranost kože, saj je v večini sestavljena iz vode.

4. BOLJŠI VID

Likopen zniža tveganje za starostne makularne degeneracije. Poleg tega je lubenica bogata z vitaminom A, ki je dober za vid. Prav tako ščiti sluznico. Že sto gramov lubenice na dan je dovolj, da ohranite zdrave oči.

5. ZMOGLJIV ANTI-AGING

Lubenica je bogata z vitaminom C, pomembnim gradnikom kolagena, ter vitaminom A, ki preprečuje prezgodnje staranje. Prav tako vsebuje veliko antioksidanta likopena, ki je močan lovilec prostih radikalov. Ne pozabite, da so prosti radikali tisti, ki prispevajo k vidnim gubam in strijam ter celulitu.

6. PREPREČUJE VISOK PRITISK

Nedavna študija je pokazala, da uživanje lubenice preprečuje visok pritisk. Po raziskavah se je pritisk na aorti po zaužitju lubenice zmanjšal, kar pomeni, da je manjša obremenitev za srce. Ker je lubenica tudi najbogatejši naravni vir L-citrulina, predhodnika L-arginina, pomembno skrbi za uravnan in zdrav krvni tlak.


Vsak ugriz lubenice vsebuje številne aminokisline, vitamine, minerale, fitohranila in antioksidante. Foto: Leon Vidic/Delo

7. POMAGA PRI HUJŠANJU

Lubenica vsebuje zelo malo kalorij, ne vsebuje holesterola in maščob. Hitro nas nasiti, zato boste druge hrane pojedli manj. Prav tako dobro navlaži telo. Kadar smo dehidrirani, telo začne zadrževati tekočine, zaradi česar se zadržujejo tudi maščobe in pojavi se napihnjenost. Lubenica vsebuje veliko vlaknin, ki povečujejo občutek sitosti.

8. SKRBI ZA ZDRAVJE LEDVIC

Lubenica vsebuje več kot 90 odstotkov vode, zato je idealno sadje za napitke, saj poleg tega da telesu zagotovi vitamine, minerale in vlaknine, preprečuje dehidracijo in uravnava ravnovesje tekočin.

Poleg tega da spodbuja hidracijo, je odličen vir elektrolitov (kalij, fosfor, magnezij in kalcij). Ti minerali pa so potrebni za ohranjanje ravnovesja tekočin in uravnavajo ter ohranjajo zdravo delovanje srca, živčne komunikacije in krčenje mišic. Lubenica vsebuje tudi veliko kalija in je zato ena izmed najbolj zdravih živil za ledvice. Iz ledvic pomaga izločati toksine ter znižuje raven sečnine v krvi in preprečuje poškodbe ledvic.

9. DETOX

Citrulin, ki ga lubenica vsebuje, skrbi za čiščenje od znotraj navzven, saj spodbuja uriniranje. Citrulin prav tako pomaga pri čiščenju jeter ter ima rahel diuretični učinek. Citrulin prav tako iz telesa odstranjuje amoniak, ki je stranski produkt beljakovin in je zelo škodljiv za srce ter celice, če se ne izloči iz telesa.

RECEPT ZA NAPITEK IZ LUBENICE:

Lubenico narežite na koščke in jih postavite v zamrzovalnik. Zmrznjene lubenične kocke prestavite v mešalnik, dodajte polovico čajne žličke glukomanana v prahu (za kremast okus), dodajte listke mete in sok limone. Zmiksajte in le še uživajte.

***

Alja Dimic je prehranska terapevtka v Centru Holistic.

***

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, ki vam jih serviramo vsak četrtek ob 15. uri, ji družbo delajo še:

- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

- Marko Jamnik, fotograf, pisec pivovarskega bloga in vodja pivovarne Tektonik.

- Uroš Štefelin, kuhar in gostinec, Vila Podvin

- Klemen Rojnik je jedec, triatlonec in farmacevt.

- Anja Korenč, oblikovalka embalaže in soustanoviteljica marketinškega studia Fork.