Avstralija izkorišča tuje delavce in popotnike

Približno tretjina mednarodnih študentov in popotnikov dobi pogostotudi manj kot polovico zagotovljene minimalne plače.

Pi. K., STA
sob, 25.11.2017, 09:04

Sydney, 25. novembra - Približno eden od treh popotnikov ali mednarodnih študentov v Avstraliji za svoje delo dobi le polovico plače, ki bi jo morali prejeti, kaže raziskava. Avstralija je sicer priljubljena točka popotnikov, ki potujejo po državi in si pot plačujejo s priložnostnim delom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Raziskava kaže, da je nekaj sodelujočih moralo pred začetkom dela plačati depozit v višini do 1000 avstralskih dolarjev, nekateri pa so morali pri delodajalcih pustiti svoj potni list. Raziskava sydneyjske univerze, opravljena med 4322 začasnimi delavci iz 107 držav, je pokazala, da se ti srečujejo z zelo zahtevnimi pogoji dela, ki včasih mejijo že na prisilno delo.

Ena najvišjih minimalnih plač na svetu

»Približno tretjina mednarodnih študentov in popotnikov je zaslužila 12 avstralskih dolarjev ali manj na uro, pogosto tudi manj kot polovico zagotovljene minimalne plače,« navaja poročilo o raziskavi. Avstralija ima sicer eno najvišjih minimalnih plač na svetu, saj je minimalna urna postavka določena pri 18,29 dolarja.

Najslabše plačani so ponavadi delavci iz azijskih držav, med drugim s Kitajske, Tajvana, Južne Koreje in Vietnama, medtem ko so delavci iz Evrope in ZDA običajno nekoliko bolje plačani.

V Avstraliji je sicer nekaj manj kot milijon začasnih delavcev, skupaj pa predstavljajo več kot desetino celotne delovne sile v državi. Med najslabše plačanimi delo je pobiranje sadja in zelenjave, ki je priljubljeno predvsem med evropskimi popotniki, ki si tako financirajo pot.

Avstralska ministrica za zaposlovanje Michaelia Cash je sicer ob tem poudarila, da je vlada sprejela številne pomembne reforme, ki naslavljajo vprašanje izkoriščanja delavcev. »Pomembno je, da vsi delavci spoštujejo zakone in hkrati dobijo primerno plačilo, ne glede na njihovo narodnost,« je dodala.

Prijavi sovražni govor