Svet so ljudje: Johnu Cleesu ni do smeha

Legendarni angleški komik je avstralsko gledališko družbo obtožil, da že vrsto let služi denar na njegov račun.
Objavljeno
24. marec 2016 17.14
Ju. K.
Ju. K.

Ustvarjalci interaktivne gledališke predstave, osnovane na humoristični seriji Fawlty Towers, ki je prvo uprizoritev doživela leta 1997 v Londonu, kasneje pa se izkazala za zelo uspešno tudi v tujini, so se znašli v defenzivi, potem ko je John Cleese v intervjujih za tuje medije, kasneje pa še na družbenih omrežjih zagrozil, da jih bo tožil zaradi kršitev avtorskih pravic. Legendarni angleški komik in igralec, ki je pred več kot tremi desetletji za BBC skupaj s Connie Booth ustvaril eno najbolj ikoničnih angleških humorističnih serij vseh časov, pravi, da avtorji predstave Faulty Towers Dining Experience niti od njega niti od njegove bivše žene nikoli niso dobili dovoljenja za uporabo originalnega imena serije, zgodbe in likov, ki se pojavljajo v njej.

Vse, kar so storili, je, da so »w« spremenili v »u« in mislili, da jim bo s tem vse oproščeno. »Kako zelo smešno!« je tvitnil Cleese.

Predstavniki avstralske gledališke družbe Interactive Theatre International (ITI) so v izjavi za javnost izrazili začudenje nad Cleesovo »strupenostjo« do njihovega »tribute« šova, ki je, kot poudarjajo v svojih oglasih, »ljubeč poklon« originalni seriji, a ne temelji na originalnih scenarijih. Britanski igralec in njegovi menedžerji po njihovih besedah za obstoj predstave vedo že vrsto let. »Vsakdo, ki pozna zakone na tem področju, ve, da ne potrebujemo avtorizacije za uporabo koncepta Fawlty Towers,« je odločitev družbe, da za dovoljenje ne prosi nobenega od avtorjev in producentov, branila ena od direktoric. »Nismo slabiči, za katere nas poskuša razglasiti.«

Toda Cleese z njeno razlago ni zadovoljen. Kot pravi, je v preteklosti mnogo študentov in amaterskih ustvarjalcev pripravilo podobne odrske uprizoritve in zanje tudi dobilo dovoljenje. »S tem nimam nikakršnih težav.« Toda ITI s svojimi predstavami po komikovih besedah zasluži milijon funtov na leto, to pa družbo postavlja »v povsem drugačno kategorijo«. Cleese ne skriva, da tudi sam pripravlja odrsko različico znamenite serije, imenovano Fawlty Towers Live, ki bo avgusta v Sidneyju doživela svetovno premiero. »Nikakor si ne želimo drugih predstav, ki bi le zmedle ljudi,« dodaja.