Polet O2: Kaj za hudiča je paleo?

Ali se moramo, kot pravi najbolj popularna dieta ta hip, res vsak dan basati s slanino?

L. Š.
pet, 11.03.2016, 10:00

Nedavna študija v Quarterly Journal of Biology pravi, da so bili ogljikovi hidrati ne samo del naše paleolitske prehrane, ampak tudi temelj takratnega prehranjevanja za poganjanje hitro razvijajočih se možganov. Študija je hitro dobila zalet na svetovnem spletu, med drugimi mediji jo je objavil tudi New York Times. Beseda »paleo« je postala sopomenka mesu in ogljikovim hidratom, a teh pet črk pomeni precej več, predvsem pa jih ne smemo prehitro povezati z zgoraj omenjenima besedama.

Avtorji raziskave so izpostavili ključne pojme in ugotovitve: (1) Razvoj našega prebavnega encima amilaza, ki polisaharid škrob razgrajuje do enostavnih sladkorjev. To naj bi se dogajalo manj kot milijon let nazaj. (2) Začetki kuhanja, ki ga avtorji študije uvrščajo med 500 in 800 tisoč let nazaj (nekateri antropologi so mnenja, da so naši predniki kuhali že 1.8 milijona let nazaj) in (3) posledična rast možganov, ki sovpada z evolucijo kuhanja.

Kaj je torej paleo dieta in kakšen krožnik priporočajo nutricionisti za normalnega in aktivnega človeka? Več na tej povezavi spletne strani Polet.si!

Povezane novice

Polet O2: Sprejmite mraz in obujte športne copate
10. marec ob 12:00
Deli dneva, ko je na delu največ rekreativcev, so še vedno mrzli. Kako premagati hladno vreme in obenem številne kilometre na poti? ...
Prijavi sovražni govor