Britanski pustolovec umrl med poskusom prečkanja Antarktike

Henry Worsley je umrl le slabih 48 kilometrov pred koncem svoje skoraj 1500 kilometrov dolge poti.

Ma. Ja.
pon, 25.01.2016, 16:00

London − Podvig britanskega raziskovalca Henryja Worsleyja, ki se je hotel v zgodovino zapisati kot prvi človek, ki bi sam in brez pomoči prečkal Antarktiko, se je končal tragično. Nekdanji vojak je le slabih 48 kilometrov pred koncem svoje skoraj 1500 kilometrov dolge poti umrl zaradi izčrpanosti in dehidracije.

Worsley je poskušal prehoditi transantarktično ekspedicijo Ernesta Shackletona, čigar potovanje se je pred stotimi leti spremenilo v boj za preživetje, potem ko je njegovo ladjo Endeavour leta 1915 ukleščil in potopil led, piše agencija AP. Še en britanski raziskovalec Ranulph Fiennes je podoben podvig opustil leta 2013, dodaja agencija AFP.

Petinpetdesetletni Worsley je v 71 dneh prehodil približno 1450 kilometrov, pri tem pa svojo opremo in zaloge vlekel za seboj na saneh. V petek, potem ko že dva dni ni zapustil šotora, je sklenil, da podvig opusti in pokliče na pomoč. Zatem so ga evakuirali s helikopterjem, a prepozno − njegova družina je danes sporočila, da je v bolnišnici v čilskem mestu Punta Arenas umrl zaradi popolne odpovedi organov.

Worsleyjeva žena Joanna je povedala, da je njen mož z ekspedicijo zbral več kot 130.000 evrov za ranjene vojake.

Prijavi sovražni govor