Svet so ljudje: Tudi Stephen Hawking proti izstopu Britanije iz EU

V Združenem kraljestvu se tudi med znanstveniki razgreva polemika o prednostih in pomanjkljivostih članstva v EU.

ned, 13.03.2016, 21:00

Znameniti angleški fizik, astrofizik, matematik in kozmolog Stephen Hawking se je pridružil taboru odločnih nasprotnikov morebitnega britanskega izstopa iz Evropske unije. V javnem pozivu, ki ga je objavil Times, podpisalo pa ga je še 150 uglednih članov Kraljeve družbe, je zapisal, da bi bil tako imenovani brexit poleg drugega »prava katastrofa za britansko znanost in raziskave, ki so ji in ji še vedno koristijo tudi evropska finančna sredstva«.

Za svojo trditev navaja številne argumente: prenekaterega nadarjenega znanstvenika, ki se je uveljavil na Otoku, so privabili z evropske celine, tudi po zaslugi vseevropskega financiranja. »To Britaniji vsekakor zagotavlja precejšnjo konkurenčno prednost,« poudarja 74-letni Hawking. Tudi zato se čedalje več znanstvenikov z vsega sveta odloča nadaljevati raziskovalno kariero v Združenem kraljestvu.

Hawking v tej zvezi navaja primer Švice: čeprav tudi ta država vplačuje v skupno evropsko blagajno, ima zaradi svojega posebnega statusa le omejen dostop do evropskih finančnih podpor, zaradi omejitev neoviranega gibanja, kakršno vsaj načeloma še velja v Evropski uniji, pa čedalje teže privablja mlade znanstvene talente iz tujine.

A tudi v znanstvenih krogih so mnenja o članstvu v Uniji deljena. Skupina, ki si je nadela ime »Znanstveniki za Britanijo«, se enako odločno zavzema za izstop iz Evropske unije, češ da Združenemu kraljestvu zunaj nje ne bi bilo nič slabše kakor znotraj evropske povezave. Njihov poglavitni argument se glasi: Za Evropo plačujemo neprimerno več, kakor od nje dobimo. In če iz nje izstopimo, bomo s privarčevanim denarjem zlahka nadomestili vse verjetne ali samo morebitne negativne posledice.

Profesor Hawking se očitno zaveda, da bo spopad obeh taborov tudi med znanstveniki trd in neusmiljen, zato se je odločil pravi čas prepričati čim več Britancev, naj se na referendumu izrečejo za obstanek v EU.