Svet so ljudje: Michelinova zvezdica za singapursko stojnico

Chan Hon Meng vsak dan pripravi na stotine obrokov piščančjega mesa, kombiniranega z rižem ali rezanci, ljudje pa jih dobesedno razgrabijo.

Objavljeno
04. avgust 2016 15.45
SINGAPORE-LIFESTYLE-FOOD-MICHELIN
Ju. K.
Ju. K.

Sredi največje tržnice s hrano v Singapurju stoji skromna stojnica, ki se od konca julija ponaša z Michelinovo zvezdico. Tako rekoč ne mine dan, ko se pred Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle, kakor se imenuje najnovejša postojanka na pestrem singapurskem kulinaričnem zemljevidu, ne bi vila dolga vrsta lačnih, predvsem pa radovednih ljudi, ki so pripravljeni čakati tudi po več ur, da poskusijo stvaritve njenega glavnega in edinega kuharskega mojstra.

Chan Hon Meng vsak dan pripravi na stotine obrokov piščančjega mesa, kombiniranega z rižem ali rezanci. Cena ene porcije se začne pri dveh singapurskih dolarjih (1,30 evra), kar je najcenejši obrok, ki se ga da kupiti v kateri od restavracij, nagrajenih s prestižno Michelinovo zvezdico.

Chan, ki je odraščal v Maleziji, je ta teden v intervjuju za Michelinov vodnik po Singapurju dejal, da se je s hrano začel ukvarjati že zgodaj v otroštvu. Pravi, da ima do nje posebno senzibilnost. Takoj po tem, ko je pri 15 letih končal šolanje, je začel delati, njegova želja pa je bila postati kuharski mojster. Svojih spretnosti se je naučil v kuhinji restavracije, ki jo je vodil hongkonški mojster.

Ko se je leta 2009 odločil odpreti lastno stojnico, se je svojemu učitelju poklonil tako, da jo je imenoval po njem. Chan v svoji stojnici preživi skoraj 100 ur na teden, začenja zgodaj zjutraj, domov pa odide šele, ko mu zmanjka sestavin. Enainpetdesetletni kuharski mojster upa, da bo priznanje, ki ga je prejel od Michelinovih ocenjevalcev, navdih za druge, predvsem mlajše ljudi, da se preizkusijo v tem napornem poklicu.