Svet so ljudje: Recept rekorderja v sreči

Matthieu Ricard, znanstveno dokazano eden najbolj srečnih ljudi na svetu, ponuja recept za srečo.

S. R. P.
sob, 30.01.2016, 10:00


Matthieu Ricard
, 69-letni pisatelj in budistični menih, velja za znanstveno dokazano najbolj srečnega človeka na svetu. Tako je leta 2008 v večji raziskavi ugotovil ameriški nevrolog Richard Davidson, ko je raziskoval, kakšen vpliv ima meditacija na doživljanje sreče. Od tedaj dalje je Ricard, sicer rojen in izšolan v Franciji (njegov oče je bil znameniti filozof Jean-Francois Revel, mati je slikarka in budistična menihinja Yahne Le Toumelin, sam Matthieu pa je dokončal je študij molekularne genetike) zaradi srečnega počutja nenehno v središču pozornosti, kjer se pojavi.

Tako je bilo tudi na nedavnem svetovnem gospodarskem forumu v Davosu v Švici. Novinarju Bussines Insiderja je zaupal, od kod nenehna sreča, predvsem pa, kako mu uspe obvladovati strese sodobnega življenja.

Ricardov odgovor je razmeroma preprost: pot do sreče je v altruizmu in radodarnosti, po njegovih izkušnjah pa srečo dosežemo tudi z meditacijo. In kakšen je njegov recept za obvladanje stresa?

»Bistveno je, da pustiš zadevam, da potekajo. Večina zadev, ki jih doživljamo kot probleme, sploh niso problemi. Torej se pogosto pokaže, da so bile naše skrbi odveč,« meni Ricard. Priznava pa, da obstaja tudi upravičeni stres. »Recimo, ko ti je za petami nosorog – takrat upravičeno doživljaš maksimalen stres. Ali pa, ko se znajdeš v stiski, iz katere ne vidiš izhoda in se počutiš nemočnega. V takem stanju se telesno in duševno počutiš slabo,« navaja Ricard.

A večino drugih stresov, takih, ki ti ne povzročajo telesne in duševne škode, lahko preprosto odmislimo, je prepričan znanstveno dokazano eden najbolj srečnih ljudi. In njegov končni nasvet:

»Ne mučite se s skrbmi o zadevah, na katere nimate vpliva! Raje se osredotočite na iskanje rešitev za tiste, na katere lahko vplivate!«


Prijavi sovražni govor