Svet so ljudje: Tiho življenje

Igralka Cynthia Nixon v najnovejšem filmu igra pesnico Emily Dickinson.

tor, 16.02.2016, 18:00

Na berlinskem filmskem festivalu je svetovno premiero doživel film z naslovom A Quiet Passion (Tiha strast), ki govori o življenju ameriške pesnice Emily Dickinson (1830–1886). Upodobila jo je igralka Cynthia Nixon, ki je v nanizanki Seks v mestu igrala odločno Mirando. Nixonova je na tiskovni konferenci povedala, da Emily ni bila tako zelo nekomunikativna in osamljena ženska, kot si radi predstavljamo, bila je družabna, lucidna in imela je izjemen smisel za humor. »Glede na to, da je napisala na stotine pisem, bi danes vsekakor strastno tvitala.«

Igralka je bila v mladih letih izjemno sramežljiva, zato se je s čustveno pesnico lahko zelo hitro identificirala. Dickinsova, ki z Waltom Whitmanom sodi med najpomembnejše ameriške pesnike 19. stoletja, je v življenju pod psevdonimom objavila le dvanajst pesmi, po smrti pa je njena sestra našla velikansko umetniško zbirko, več kot dva tisoč izjemnih pesniških del. Nihče v družini se ni zavedal, kako izjemna umetnica živi med njimi. Vse življenje je živela v hiši svojih staršev v Massachusettsu in tako kot Jane Austen se nikoli ni poročila. Ko danes beremo te pesmi, smo presenečeni, kako sodobno zvenijo.

Petdesetletna Nixonova je v karieri mnogokrat igrala močne in talentirane, a sramežljive in občutljive ženske – bila je odlična kot Eleanor Roosevelt v televizijskem filmu Warm Springs. V resničnem življenju je velika borka za pravice istospolnih parov in leta 2012 se je poročila z dolgoletno partnerico in aktivistko Christine Marinoni. Zase pravi, da je biseksualka in da nikoli ni mislila, da se bo zaljubila v žensko. »Ampak ko se je to zgodilo, se mi je zdelo, da je to najbolj naravna in normalna stvar na svetu.« Pred nekaj leti je uspešno premagala raka na prsih in zdaj sodeluje v mnogih kampanjah, ki ozaveščajo ženske. »Upanje je nekaj mehkega, ki se spusti na dušo, zapoje melodijo brez besed in nikoli ne obmolkne,« je zapisala Emily Dickinson.

Prijavi sovražni govor