Odnosi: Mačke so prepodile vso ljubezen

Objavljamo pismo bralke, ki je ob vstopu v stanovanje moškega, v katerega se je zaljubila, doživela šok.
Objavljeno
19. marec 2016 18.33
Milena Miklavčič
Milena Miklavčič

Pismo bralke: Po skoraj tridesetih letih je šel zakon po moževi krivdi (ljubica) narazen. Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem po hudem stresu prišla k sebi. Na srečo sta bili hčerki že preskrbljeni, kajti bivši me je prisilil, da sva prodala tudi hišo, ostalo mi je komaj toliko, da sem si lahko kupila dvosobno stanovanje. Zdelo se mi je, da sem kot ločenka deležna le prezira in lažnega pomilovanja. Prijateljice so se odtujile od mene ali pa jaz od njih, ne vem več. Uteho sem našla na različnih druženjih, kar mi je pomagalo, da sem lažje odmislila težave, s katerimi sem se spopadala. Na neki delavnici sem spoznala moškega, duhovno zelo bogatega in razgledanega. Žal je bil brez službe, a to niti ni pomembno. Vanj sem se nehote tudi zaljubila. Po mesecu druženja me je povabil domov, kjer pa sem doživela šok. Iz njegovega pripovedovanja sem sicer vedela, da ima rad živali (mačke), a da ta ljubezen nima meja, se mi ni niti sanjalo. Bile so povsod, v kuhinji, kopalnici, tudi spalnici. Vonj po njih je bil zaradi zaprtih oken zelo moteč. Pa bi vse to še prenesla, če ne bi opazila, da jedo hrano kar iz krožnikov, on pa si ne umije niti rok, ko se loti kuhanja. Pulover, ki sem ga imela na sebi, sem morala zaradi dlak, ki jih je bilo na njem polno, zavreči. Po prečuti noči sem se mu naslednji dan zahvalila za pozornosti. Zavrnitve ni prenesel, začel me je obkladati z zmerljivkami. Odpovedala sem se tudi delavnicam, na katere je prihajal, ker se ga zaradi vsega, kar mi je izrekel, celo bojim. Mirka

Milena svetuje: Draga Mirka, če ne bi bili tako zelo vztrajni, kot ste bili, v vaše mačje težave ne bi drezala. Malo za šalo, malo zares moram zapisati, da imam pred mačjim lobijem precej rešpekta, če bom preveč otresala jezik, me lahko kdo še za ušesa.

Vseeno pa moram, vsaj resnici na ljubo, zapisati, da se mi počlovečene živali – smilijo. Ljudje so iz njih zaradi nekakšne silne ljubezni naredili invalide. Pogosto se v teh odnosih dogajajo še hujše stvari: marsikomu ljubezen do živali nadomesti ljubezen do sočloveka. Nekaj podobnega se je zgodilo moškemu, v katerega ste se zagledali. Zaradi ženske, ki mu je nekoč obrnila hrbet in šla z drugim, se je začel bolestno navezovati na mačke. Sicer vam je tolažeče namignil, da do takrat, ko je srečal vas, nobeni mački na dveh nogah ni pustil blizu, vendar so vam nekateri prišepetovalci povedali, da to ni čisto res. Marsikatera je že prestopila njegov prag, a ker je ljubezen do štirinožnih prijateljic zmeraj zmagala, so tudi hitro odšle.

Pravite, da imate slabo vest, ker ste se tako zlahka navezali na človeka, ki je bil mojster v retoriki, pozornostih in v »razumevanju nesrečne ženske duše«. Zakaj le, draga Mirka? Za seboj imate zakonsko kalvarijo, nešteto prebedenih noči in drugih stresov, ki so sledili ločitvi. Namesto da bi težave vrgli čez rame, ste se v njih utapljali in postajali vedno bolj osamljeni. In potem na lepem srečate gospoda, ki je bil točno takšen, o kakršnem ženske sanjajo. Bilo je pričakovano, da boste »popustili«.

Žal se pogosto ne zavedamo, da bogovi moškim niso namenili toliko ali še več govornih sposobnosti, kot bi si ženske od njih želele. Dogaja se, da celo najboljši ostanejo v ozadju, ker so v kramljanju prej kot ne štorasti in nedomiselni. Tudi zato ženske pogosto pritegne bleščeč celofan, ker nimamo niti potrpljenja niti vztrajnosti, da bi počasi raziskovale poti, ki vodijo v kakšno bolj mirno in tiho moško dušo. Govorci, ki iz rokava stresajo odgovore na vsa mogoča vprašanja, so zato vedno v veliki prednosti! Žensk, ki so, tako kot vi, nasedle bleščečemu retoriku, ni malo!

Na vašem mestu bi bila tudi sama zelo štorasta, če bi moški mojih sanj najprej delil poljube svojemu mačjemu zboru, nakar še meni. Verjetno mu tega ne bi nikoli dovolila. Toleriram, če ima hišni ljubljenček v stanovanju svoj prostor, ne nazadnje smo imeli tudi pri nas psa in vem, kako to gre. Če pa v kateremkoli stanovanju zagospodari katerakoli žival, ni dobro. Niti v najbolj drznih sanjah si ne smemo dovoliti, da bi domači ljubljenčki okupirali kuhinjo, celo pogrinjke na mizi ali lonce, v katerih se kuha kosilo na štedilniku! Prav tako si ne predstavljam, da bi se moja gola koža dotikala smrdečih rjuh, po katerih so se pred tem valjali štirinožci. Če se kaj takšnega vseeno kje dogaja, ni le neprijetno, je tudi skrajno nehigienično. Da ne uporabim še kakšne druge, bolj neprimerne besede.

Kar pa se tiče gospodovega zmerjanja, preklinjanja in drugega besednega zaklada, s katerim vam je postregel, ko ste mu omenili, da z vajino ljubezensko zvezo ne bo nič: to je zgolj dokaz, da je /bil/ dober igralec. In nič več kot to. Bodite srečni, da vam ne bo nikoli več prišel blizu!

Ob koncu bi vam rada povedala nekaj, kar običajno namignem mladim: preden z nekom delimo svoje misli, čustva in ne nazadnje telo, ga moramo zelo dobro spoznati. Šele potem mu lahko položimo v roke tisto, kar smo in kar nam je najdragocenejše.

Zelo od srca vam želim, da bi se vam ljubezen zgodila že to pomlad. A četudi ne bo šlo vse po sreči, nikar ne vrzite puške v koruzo: morda pa vam je namenjeno, da boste najprej naredili nekaj zase, za svojo dušo, za svoje veselje, preden boste spet pripravljeni na ljubezen?

***

V Nedelovi svetovalnici se lahko bralci povsem anonimno posvetujete s pisateljico, novinarko in blogerko Mileno Miklavčič - o vseh tegobah in dilemah, ki zadevajo poklicne, družinske, partnerske, prijateljske in ne nazadnje spolne odnose. Vprašajte jo vse, kar bi vprašali najboljšega prijatelja, pa vam je morda nerodno, ali tisto, o čemer lahko spregovorite le pri ugasnjeni luči. Svetovalka bo za odgovori brskala v bogatem naboru svojih življenjskih izkušenj.

Vprašanja za Mileno ali kratek komentar na njene odgovore pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (zadeva Milena svetuje)