Ste danes že zaužili jajca?

Strokovnjaki so ugotovili, da naj bi bilo dnevno uživanje jajc povezano z manjšim tveganjem za srčno-žilne bolezni pri posameznikih v primerjavi s tistimi, ki jajc niso jedli.
Fotografija: Jajca so bogata s holesterolom, kar se je dolgo časa povezovalo z večjim tveganjem za srčno-žilne bolezni. Vsebujejo pa tudi ključne beljakovine in vitamine. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Jajca so bogata s holesterolom, kar se je dolgo časa povezovalo z večjim tveganjem za srčno-žilne bolezni. Vsebujejo pa tudi ključne beljakovine in vitamine. FOTO: Reuters

London – V strokovni reviji Heart je bila pred kratkim objavljena kitajsko-britanska študija, v kateri trdijo, da bi lahko jajce na dan resnično zmanjšalo tveganje za srčno-žilne bolezni in kap. Strokovnjaki so desetletja svarili, da uživanje jajc dvigujejo raven nezdravega holesterola.
 
Medtem ko so nekateri zunanji strokovnjaki že posvarili, da se na študijo ne gre preveč zanašati, so njeni avtorji zatrdili, da so imeli odrasli Kitajci, ki so vsak dan pojedli jajce, manjše tveganje za srčno-žilne bolezni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

V jajcih najpomembnejše beljakovine in vitamini


Jajca so bogata s holesterolom, kar se je dolgo časa povezovalo z večjim tveganjem za srčno-žilne bolezni. Vsebujejo pa tudi ključne beljakovine in vitamine.

V raziskavi so skoraj devet let preučevali pol milijona zdravih odraslih, starih od 30 do 79 let. Ugotovili so, da je dnevno uživanje jajc povezano z manjšim tveganjem za srčno-žilne bolezni pri posameznikih v primerjavi s tistimi, ki jajc niso jedli.
Kitajsko-britanska znanstvena ekipa je še poudarila, da je bilo tveganje za hemoragično možgansko kap med uživalci jajc manjše za 26 odstotkov. Dnevno uživanje jajc je bilo povezano tudi z 18 odstotkov manjšim tveganjem za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni in 28 odstotkov manjšim tveganjem za smrt zaradi hemoragične možganske kapi.

Trinajst odstotkov sodelujočih v raziskavi je povedalo, da jajca jedo vsak dan, medtem ko jih devet odstotkov jajc ni jedlo nikoli ali zgolj redko. Znanstveniki so ob koncu raziskave obravnavali skoraj 84.000 primerov srčno-žilnih bolezni in 10.000 smrti zaradi srčno-žilnih bolezni, na te podatke pa so nato pogledali z vidika uživanja jajc – glede na to, koliko jajc so sodelujoči zaužili.

»Študija ugotavlja, da obstaja povezava med zmernim uživanjem jajc (do jajce na dan) in nižjo stopnjo srčno-žilnega dogodka,« so sklenili njeni avtorji.



Strokovnjak za kardiologijo Gavin Sandercock z univerze v Essexu pa je dejal, da bi bilo na podlagi takšne študije nespametno trditi, da so jajca dobra ali slaba, saj je način prehranjevanja nekaj veliko bolj zapletenega kot zgolj izpostavljanje enega vira hrane, ko so jajca.

Komentarji: