Revoltirana anketa: Se vam zdi prav, da volivci izbirajo predsednika neposredno na volitvah?

Okoli 70 odstotkov sodelujočih pritrjuje na postavljeno vprašanje v tokratni revoltirani anketi.

Ma. F.
čet, 09.11.2017, 14:30

Kako lahko sodelujete v anketi?

1. Izberite odgovor na postavljeno vprašanje.

2. Če bi radi utemeljili svoj glas, v ustrezni polji vpišite svoje ime in priimek ter telefonsko številko, na kateri lahko preverimo vašo istovetnost.

3. Zapišite utemeljitev, pri čemer bodite pozorni na dolžinsko omejitev 500 znakov.

Ljubljana − Skoraj 70 odstotkov sodelujočih v tokratni revoltirani anketi se zdi prav, da volivci izbirajo predsednika neposredno na volitvah. Od tega jih 38 odstotkov meni, da je s tem zagotovljena najvišja mera demokracije, 31 odstotkov sodelujočih pa, da je funkcija preveč pomembna, da bi ga izbirali posredno.

S tem, da se predsednika izbira neposredno na volitvah, pa se ne strinja dobrih 30 odstotkov sodelujočih v anketi. 23 odstotkov teh jih meni, da bi ga zaradi simbolične vloge morali izvoliti poslanci. Najmanj sodelujočih v anketi, okoli osem odstotkov, pa meni, da so volitve prevelika obremenitev za državni proračun.

»Prav je, da imamo predsednika države in da ga volimo na neposrednih volitvah. Če je denar za razne referendume, je tudi za volitve predsednika,« meni bralka Vida, medtem ko bralec Aleks meni, da »predsednika države sploh ne potrebujemo, tako kot ne potrebujemo državnega sveta.«

V novi Revoltirani anketi vas sprašujemo, ali bi morali davčne oaze prepovedati. Ste mnenja, naj vsak plačuje davke svoji državi? Ali pa morebiti, da so davčne oaze skrivališče za kriminalce? Menite mogoče, da jih ne bi smeli prepovedati, saj da lahko vsakdo optimizira davčne odhodke ali pa zato, ker tudi sami koristite prednosti davčnih oaz?

Sodelujte v anketi in odgovor utemeljite.

Prijavi sovražni govor