Bodice: Vstanite, v suženjstvo zakleti!
sob, 11.11.2017, 06:00
Bodice: Vstanite, v suženjstvo zakleti!
Je ta hip Evropa še bolj negostoljubna puščava kot tista v prejšnjem stoletju?

Vprašanje: Kaj so glavne sestavine sovjetskega vesoljskega programa? Odgovor: Nemška tehnologija, češki uran in ruski pes.

To šalo britanski novinar in umetnostni kritik Ben Lewia uvršča v zlato dobo komunističnih vicev (Smeh in kladivo: o režimih, ki so pocrkali od smeha.) Mimogrede: Slavenka Drakulić je za balkansko dušo napisala knjigo s podobnim naslovom: Kako smo preživeli komunizem in se celo smejali. No, Lewis je v svojo knjigo uvrstil tudi poglavje Stagnacija vicev, in sicer konec šestdesetih, ko so se režimski humoristi in protirežimski šaljivci nekoliko utrudili.

Vsi vrhunski mojstri humorja prisegajo na t. i. komunistični humor, ki naj bi na koncu celo zagrešil razsulo vzhodnega bloka. Kajpak pa so tudi Nemci pod nacizmom premogli svoj arzenal šal, pa naj je šlo za domačo oblast ali za propagando proti nasprotnikom na fronti. A če je celo Vzhod doživljal stagnacije te produkcije, kakšna mora potemtakem biti šele puščava »stare« Evrope, kjer se ne sme ničesar hudobnega ziniti niti proti kronanim glavam iz srednjega veka.

Je potemtakem ta hip Evropa še bolj negostoljubna puščava kot tista v prejšnjem stoletju, za katero zgodovinarji ne najdejo prijazne besede?


Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela, d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor