Angleži za četrtfinale prekinili urok enajstmetrovk

Anglija je po streljanju enajstmetrovk izločila Kolumbijo in se uvrstila v četrtfinale svetovnega prvenstva. 
Fotografija: Angležem se je odvalil ogromen kamen od srca, ko je Dier zadnjo enajstmetrovko poslal v mrežo. FOTO: AP
Odpri galerijo
Angležem se je odvalil ogromen kamen od srca, ko je Dier zadnjo enajstmetrovko poslal v mrežo. FOTO: AP

V pravi drami na štadionu Spartaka so nogometaši Anglije dolgo vodili, Kolumbija je izenačila tik pred koncem rednega dela, v podaljšku zadetkov ni bilo in sledilo je streljanje enajstmetrovk, na katerega imajo Angleži slabe spomine, saj v prejšnjih treh poizkusih na svetovnih prvenstvih niso bili uspešni. 

Tokrat so urok vendarle prekinili, čeprav najprej ni kazalo na to. V prvi seriji sta bila uspešna Falcao in Harry Kane, v drugi Cuadrado in Rashford, v tretji je zadel Luis Muriel, Jordan Henderson je streljal dobro, a mu je David Ospina strel ubranil. Angležem se je v misli že prikradel črn scenarij, a je nato v naslednjem strelu Uribe stresel prečko in ekipi sta bili spet izenačeni. 

Nato je odgovornost prevzel Kieran Trippier, Carlosu Bacci je Jordan Pickford na izjemen način strel ubranil in na vrsti je bil le še Eric Dier, ki je imel na nogi angleški četrfinale. Vezist Tottenhama se pritiska ni ustrašil, žogo je poslal v mrežo in začelo se je veliko slavje Angležev, ki so končno prekinili urok izvajanja enajstmetrovk, ob tem pa po 12 letih dobili tudi prvo tekmo v izločilnih bojih na velikih tekomovanjih. 

Varovanci Garetha Southgata niso navdušili, a so na koncu vendarle pokazali dovolj, da potujejo v četrtfinale, zmaga na dramatičen način v prvini, ki jih je že tolikokrat poslala domov, pa bo trem levom dala krila. Zdaj jih čaka neugodna Švedska, ki je premagala Švico. 



POTEK TEKME

Kolumbijci so že pred tekmo doživeli udarec, James Rodriguez na koncu ni bil dovolj pripravljen za tekmo, zato ga ni niti na klopi, a so Kolumbijci napovedovali, da bodo z njim ali brez razmišljali le o zmagi. Na štadionu Spartaka je bila igra v prvih desetih minutah zelo dinamična, Angleži so bili bolj nevarni predvsem ob prekinitvah, Kolumbija pa je z dvema hitrima protinapadoma pokazala, kje ležijo slabosti angleške obrambe. V 16. minuti je imel po podaji Kierana Trippierja priložnost Harry Kane, a je iz težkega položaja streljal čez gol Davida Ospine. 

Kolumbijci so po 20 minutah igre prevzeli pobudo in Angleže stisnili na njihovo polovico, a so prav takrat igralci treh levov najbolj nevarni, predvsem preko hitrih Raheema Sterlinga in Jesseja Lingarda. V prve pol ure ekipi nista pokazali prav blesteče predstave, veliko je bilo napak in nervoze na obeh straneh, priložnosti pa bolj malo. Pred izvajanjem prostega strela, ki ga je priboril Harry Kane, je bilo v kazenskem prostoru ogromno prerivanja, Jordan Henderson je ob majhnem udarcu Barriosa dobro odigral in Kolumbijec je dobil rumeni karton, kar je še bolj podžgalo strasti. Nato je Trippier z okrog 18 metrov meril mimo vrat in prvi polčas se je končal brez zadetkov. 

V 53. minuti je lepo podajo v kazenski prostor s prostega strela poslal Kieran Trippier, do strela bi skoraj prišel Maguire, a mu je Davison Sanchez v zadnjem trenutku snel žogo z glave. Le minuto kasneje je po novem predložku Carlos Sanchez oviral Harryja Kana, ki je padel, Mark Geiger pa je dosodil strel z enajstih metrov. Angleški kapetan si je kar sam nastavil žogo, vzel zalet in jo poslal v mrežo z visokim strelom skoraj po sredini vrat za vodstvo Anglije z 1:0. 

Harry Kane je zadel že šestič na tem prvenstvu. FOTO: Reuters
Harry Kane je zadel že šestič na tem prvenstvu. FOTO: Reuters


Po prejetem zadetku so Kolumbijci postali še bolj nervozni, zdaj se z Angleži prerivajo ob vsaki najmanjši priložnosti, vmes je imel lepo priložnost za povišanje vodstva Alli, a je z glavo zgrešil, pri Kolumbiji je v igro vstopil Carlos Bacca. Kolumbijci si na tej tekmi še niso pripravili niti ene prave priložnosti, čeprav je do konca le še 20 minut, zelo se pozna odsotnost Jamesa v igri. Angleži še naprej poizkušajo s podajami na Kana, najprej ga je želel zaposliti Lingard, a je bil na mestu Davison Sanchez, nekaj minut kasneje pa je bil predložek v kazenski prostor zanj previsok. Na drugi strani še vedno nismo dočakali prave akcije Kolumbije. 

V 81. minuti so imeli Kolumbijci izjemno priložnost, po napaki angleške obrambe na sredini je Carlos Bacca odložil žogo Cuadradu, ki je bil povsem sam na robu kazenskega prostora, imel je dovolj časa, a je žogo slabo zadel in zletela je prek vrat Jordana Pickforda, Kolumbija pa je zapravila zlato priložnost za izenačenje. Kolumbiji teče voda v grlo, poizkušajo tudi z visokimi žogami v kazenski prostor, a to je le voda na mlin visokih Angležev. V 92. minuti je izjemno sprožil Manuel Uribe, Pickford je z zadnjimi močmi strel odbil. V 93. minuti pa šok - Jerry Mina je z glavo priboril podaljšek! Skočil je zelo visoko, Angleži so nanj pozabili in zadel je z močnim strelom, ob katerem je bil Pickford nemočen. 

Tudi v podaljšku spremljamo podobno predstavo kot v rednem delu, nobena od ekip se ne želi preveč odpreti, zato pravih priložnosti ni bilo, čeprav se že bližamo koncu prvega dela podaljška. Prav veliko nogometa v prvem podaljšku ni bilo, boljši so bili Kolumbijci, Anglija pa je povsem brez idej in energije. Takoj na začetku drugega podaljška je do strela prišel Vardy, a je bil v prepovedanem položaju, Ospina pa je žogo tako ali tako ujel. V 112. minuti je po levi strani prodrl Danny Rose, ki je v igro prišel s klopi, nato je dobro ustrelil proti daljšemu kotu kolumbijskih vrat, a je bil le za nekaj centimetrov nenatančen. Tri minute kasneje je imel Erik Dier veliko prostora za strel z glavo, a je neoviran streljal visoko preko vrat. 

Kolumbija : Anglija 4:5 (0:0) - po enajstmetrovkah
Mina 93; Kane 56; enajstmetrovke: Falcao, Cuadrado, Muriel; Kane, Rashford, Trippier, Dier.

Kolumbija: Ospina; Arias, D. Sanchez, Yerry Mina, Mohica; C. Sanchez; Uribe; Cuadrado, Quintero, Muriel; Falcao. 
Anglija: Pickford; Walker, Stones, Maguire; Trippier, Dele, Henderson, Lingard, Young; Sterling, Kane. 

Sodnik: Mark Geiger (ZDA)

Komentarji: