Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Chadli v zadnjih sekundah postal junak rdečih vragov

Nogometaši Belgije so imeli proti Japoncem veliko težav, na koncu pa so z golom v zadnjih sekundah vendarle zmagali s 3:2. 
Belgijsko slavje je bilo nepopisno. FOTO: AFP
Belgijsko slavje je bilo nepopisno. FOTO: AFP
2. 7. 2018 | 19:30
2. 7. 2018 | 22:05
5:59
Marsikdo si je obetal, da se bo Belgija sprehodila preko Japonske do četrtfinala, na koncu pa so dolgo časa zrli izpadu v obraz. Sredi drugega polčasa so se znašli v zaostanku z 0:2, nato pa so se vendarle zbrali in izenačili. Vse je kazalo na podaljšek, nato pa je v zadnjih sekundah po protinapadu Japonce šokiral Nacer Chadli in Belgijo poslal med najboljših osem. 

Prvi polčas je spominjal na prvi del tekme proti Panami, ki so je Belgijci vzeli nekoliko preveč z levo roko in se zato brez idej mučili na sredini igrišča. Prvih 45 minut se je končalo brez zadetkov, takoj na začetku drugega dela pa so udarili Japonci in presenetljivo povedli, po fantastičnem zadetku Takašija Inuija nekaj minut kasneje je semafor v Rostovu na Donu kazal že 0:2!

Belgijci so bili v šoku, nato pa je Roberto Martinez v igro poslal Marouana Fellainija in zadel v polno. Visokorasli Belgijec je povezal igro na sredini igrišča, na 1:2 je znižal Jan Vertonghen, Fellaini je zadel za 2:2, Chadli pa je preprečil, da bi Japonci dočakali vsaj podaljšek. 

Veselje na klopi rdečih vragov je bilo nepopisno, Japonci pa so šokirani popadali v travo in niso mogli verjeti, kakšno priložnost so zapravili. Belgijo zdaj čaka precej težji test v obliki Brazilije, kjer bodo morali za polfinale pokazati mnogo več. 


POTEK TEKME


Na začetku tekme so prvi zapretili Japonci, Šindži Kagawa je streljal z roba kazenskega prostora, a je žoga zletela mimo vrat Courtoisa. Na drugi strani Romelu Lukaku še ni dobil prave uporabne žoge, da pokaže vse svoje znanje, saj ga Japonci krijejo z več branilci hkrati. Japonci na začetku tekme poizkušajo z dolgimi podajami v protinapad, Belgijci pa pletejo mrežo okrog japonskega kazenskega prostora. V 15. minuti je z roba kazenskega prostora nevarno streljal Axel Witsel, a so Japonci žogo odbili v kot, nato je bil še enkrat nevaren Lukaku, a se je končalo brez zadetka. 

Zelo nevarno je bilo pred vrati Kavašime v 25. minuti, ko je Meunier poslal lep predložek v kazenski prostor, do žoge je prišel Lukaku, a ga je Nagatomo ravno toliko oviral, da ni prišel do strela, ostalo je pri 0:0. V zadnjih minutah spet pritiskajo Japonci, polpriložnost je imel Kagawa, a je na koncu Courtois žogo ujel brez večjih težav. V prvem polčasu je bil Eden Hazard zelo dejaven, poizkušal je z vseh mogočih položajev in precej preigraval, a mu Japonci niso pustili dovolj prostora, da bi si pripravil pravo priložnost za zadetek. V 44. minuti bi si Courtois skoraj privoščil hudo napako, pred njegovimi vrati je Osako žogo preusmeril, belgijski vratar jo je želel ujeti, a mu je ušla iz rok in se skoraj skotalila v mrežo, nato pa je vratar Chelseaja svojo napako vendarle še pravočasno popravil in prvi polčas se je končal brez zadetkov. 

V 48. minuti je prišel pravi šok za Belgijce, Takaši Inui je na svoji polovici ukradel žogo, Šibasaki je stekel v protinapad in odlično zaposlil Haragučija, ta pa je hladnokrvno premagal Courtoisa za japonsko vodstvo. Belgijci so takoj odgovorili, a je Hazard zadel le vratnico. Belgijci si še niso opomogli od prvega šoka, ko je v 52. minuti Japonska udarila še enkrat. Kagawa je lepo ustavil žogo na robu kazenskega prostora, Inui pa je v slogu Luke Modrića neubranljivo zadel v desni kot vrat Courtoisa za skoraj senzacionalno vodstvo z 2:0. 

Lukaku še ni našel poti do gola. FOTO: AP
Lukaku še ni našel poti do gola. FOTO: AP


Belgijcem se bo iz minute v minuto bolj mudilo, po podaji Meunierja bi lahko Lukaku znižal v 62. minuti, a je z glavo meril nekaj centimetrov mimo leve vratnice. V 68. minuti je imel Lukaku še eno priložnost, a je njegov strel v zadnjem trenutku blokiral Maja Jošida. Zaostanek Belgijcev je znižal Jan Vertonghen, ki je z glavo v kazenskem prostoru lobal vratarja Kavašimo, ki je bil slabo postavljen in je žogo lahko le s pogledom pospremil v mrežo. Belgijci so preko svojega velikana Marouanneja Fellainija prišli do izenačenja, zadel je po lepi podaji Hazarda v kazenski prostor. Japoncem tudi to ni vzelo zaleta, že čez nekaj sekund je bil Inui v novi priložnosti, zdaj ekipi kot v transu divjata gor in dol po igrišču, spremljamo odličen drugi polčas. 

Po izenačenju so pobudo spet prevzeli Japonci, ki kombinirajo na sredini igrišča, Belgijci pa so se povlekli nekoliko nazaj. V 86. minuti so imeli dve priložnosti v enem napadu, a je Kavašima z dvema izjemnima paradama ohranil neodločen izid, Romelu Lukaku se je lahko le prijel za glavo. Ko se je že zdelo, da bo o zmagovalcu odločal podaljšek, je Belgija v zadnjih sekundah krenila v protinapad, po podaji Meunierja je Lukaku podaljšal žogo do Chadlija, ki je lepo zadel in v zadnjih sekundah šokiral Japonsko, ki je bila na pragu izjemnega uspeha, nato pa ostala praznih rok. 

Belgijsko slavje je bilo nepopisno. FOTO: AFP
Belgijsko slavje je bilo nepopisno. FOTO: AFP


Belgija : Japonska 3:2 (0:0)
Vertonghen 69, Fellaini 74, Chadli 94; Haraguči 48, Inui 52.

Belgija: Courtois, Alderweireld, Kompany, Vertonghen, Meunier, De Bruyne, Witsel, Carrasco, Mertens, Lukaku, Eden Hazard. 
Japonska: Kavašima, Sakai, Jošida, Šoji, Nagatomo, Hasebe, Šibasaki, Haraguči, Kagawa, Inui, Osako.

Sodnik: Malang Diedhiou (Senegal)

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine