Izjemni Mbappe zasenčil Argentino in Messija

V prvem dvoboju osmine finala so Francozi s 4:3 dobili tekmo preobratov proti Argentini.
Fotografija: Francozi se spet veselijo vodstva. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Francozi se spet veselijo vodstva. FOTO: Reuters

Velesili svetovnega nogometa sta prikazali pravo poslastico v osmini finala, po kateri se Argentina poslavlja od mundiala, Francija pa spet izgleda kot resna kandidatka za naslov svetovnih prvakov. 
 
Galski petelini so tekmo začeli udarno, gavči so bili povsem izgubljeni, še dodatno jim je krila spodrezal gol Antoineja Griezmanna z enajstmetrovke. Nato je praktično iz ničesar ob koncu prvega polčasa sprožil Angel di Maria in s 25 metrov dosegel enega najlepših zadetko turnirja. Tik po začetku drugega dela je Mercado povedel Argentino v vodstvo in nato je bila nekaj minut v šoku Francija, a Didierja Deschampsa ni zajela panika. 
 
Kylian Mbappe se je poigraval z branilci Argentine, dosegel je dva vrhunska zadetka in izsilil enajstmetrovko, z izjemnim golom je navdušil tudi Benjamin Pavard in Francija se je s 4:3 zasluženo uvrstila v četrtfinale. 
 

Gol Agüera premalo za podaljšek

 
Leo Messi je bil že deset minut pred koncem obupan, s sklonjeno glavo je lahko le opazoval francoski šov in bržkone smo že videli zadnjo tekmo Messija v reprezentančnem dresu, kjer nikoli ni uspel prikazati predstav na takšni ravni, kot jih kaže v dresu Barcelone. Francozi so se preveč sprostili, kar je minuto pred koncem kaznoval Sergio Agüero, a je bil gol Kuna premalo, da bi lahko gavči izsilili podaljšek. 

Messi je bržkone že odigral zadnjo tekmo v dresu Albiceleste. FOTO: Reuters
Messi je bržkone že odigral zadnjo tekmo v dresu Albiceleste. FOTO: Reuters

 
Argentina tako potuje domov, Francija pa po pravi poslastici v četrtfinale. Uvod v dvoboje osmine finala je postregel z lepimi zadetki, preobrati, odlično igro in dramo do zadnjih sekund, skratka z vsem, kar bi od dvoboja velikanov lahko pričakovali.



PRVI POLČAS

Obe ekipi sta tekmo začeli zelo previdno, Francozi s prekrški poizkušajo Lea Messija narediti živčnega, a se zaenkrat prvi zvezdnik gavčev ne da. Pravih priložnosti še ni bilo, še najbolj nevaren je bil hiter prodor Angela di Marie, ki se je končal s strelom mimo vrat Huga Llorisa. V 9. minuti so bili Francozi tik pred zadetkom, z okrog 20 metrov je prosti strel odlično izvedel Antoine Griezmann, Armani bi bil brez moči, a je Francoz zadel le prečko in ostalo je pri 0:0. 

V 11. minuti so Francozi dobili enajstmetrovko, na svoji polovici je Kylian Mbappe ukradel žogo in bliskovito krenil v protinapad, ko je bil pred njim le še Marcos Rojo, je žogo poslal mimo njega, branilec Argentine je bil prepočasen in ostalo mu je le še to, da naredi prekršek za enajstmetrovko. Izvedel jo je Griezmann in s strelom po tleh povedel Francijo v vodstvo. Že v 19. minuti se je Francozom ponudila nova priložnost, hitri Mbappe je prehitel obrambo Argentine in šel proti golu Armanija, povsem na robu kazenskega prostora ga je podrl Tagliafico in se za las izognil novi enajstmetrovki. Prosti strel je izvedel Pogba, a je meril slabo in žoga je zletela čez gol.

Prvih 25. minut je minilo povsem v znamenju Francozov, ki igrajo hitro in so nevarni v vsakem napadu, na drugi strani so gavči še vedno povsem brez idej, še najbližje so bili po podaji Mercada, ki pa ni našla cilja v petmetrskem prostoru. Argentinci so v 36. minuti zahtevali enajstmetrovko, ko je v kazenskem prostoru padel Messi, a z najstrožjo kaznijo ni bilo nič. Francija je v zadnjih minutah umirila ritem in brez težav zadržuje žogo na sredini igrišča. 

V 41. minuti je v navidez nenevarnem položaju okrog 25 metrov od vrat žogo dobil Angel di Maria, si jo nastavil na levico in z neubranljivim strelom Argentini prinesel izenačenje, selektorju Sampaoliju pa pokazal, da si zasluži mesto v prvi postavi. Čeprav je bila Francija precej boljši nasprotnik, se zdaj osmina finala začenja znova. 

DRUGI POLČAS

Drugi polčas se je za Argentino začel izjemno, Leo Messi je streljal z roba kazenskega prostora, Lloris bi strel brez težav ubranil, a se je vmešal Gabriel Mercado in izvrstno preusmeril žogo, francoski vratar pa jo je lahko le s pogledom pospremil v svojo mrežo. Argentina je prišla do popolnega preobrata, zdaj so na vrsti Francozi, da pokažejo, kaj zmorejo. Argentinci so vodili le slabih deset minut, v 57. minuti so po izjemnem voleju Benjamina Pavarda z roba kazenskega prostora izenačili.



Pavard je žogo dobil na desni strani in jo udaril brez oklevanja, podobno kot volej Nacha pa je tudi Pavardov zletel v malo mrežico in Armani je bil brez moči, tekma pa se še enkrat več začenja znova. Spremljamo zelo atraktivno srečanje z lepimi zadetki, pravo poslastico. V 62. minuti so Francozi spet povedli, tokrat na krilih njihovega danes najboljšega igralca Kyliana Mbappeja, ki je v kazenskem strelu lepo streljal po tleh, Armani bi žogo morda lahko ubranil, a jo je vratar River Plata odbil le v svojo mrežo in Francija je spet na poti v četrtfinale. 

Mbappe je nerešljiva uganka za argentinsko obrambo. FOTO: AP
Mbappe je nerešljiva uganka za argentinsko obrambo. FOTO: AP


Zdaj goli padajo kot po tekočem traku, Francija je izvedla protinapad za učbenike, začel ga je Blaise Matuidi, nato je Olivier Giroud lepo spustil žogo vtekajočemu Mbappeju na rob kazenskega prostora, izjemni francoski najstnik pa je ustrelil brez razmišljanja in lepo premagal Armanija, ki je bil tokrat brez moči. Argentincem počasi postaja jasno, da se bodo poslovili od svetovnega prvenstva, tudi prihod Sergia Aguera v igro ni bistveno poživil igre gavčev, ki je preveč odvisna od Messija, a čarovniku Barcelone v reprezentančnem dresu ne gre. 

Francija : Argentina 4:3 (1:1)
Griezmann 13, Pavard 57, Mbappe 62, 68; di Maria 41, Mercado 48, Aguero 93.

Komentarji: