Samuraji z igralcem več presenetili Kolumbijce

Japonska je po enajstmetrovki in rdečem kartonu v prvih minutah premagala Kolumbijo z 2:1, Skomina je sodil dobro. 
Fotografija: Skomina je poskrbel za prvo izključitem tega prvenstva. 
Odpri galerijo
Skomina je poskrbel za prvo izključitem tega prvenstva. 

Prva tekma torkovega dne na svetovnem prvenstvu v Rusiji je prinesla presenetljivega zmagovalca, po zgodnjem rdečem kartonu Carlosa Sancheza so Japonci z 2:1 presenetili Kolumbijo, svoj trenutek slave je dočakal tudi Damir Skomina. 
 
Slovenski sodnik je v tretji minuti upravičeno pokazal na belo točko, saj je z roko v kazenskem prostoru strel zaustavil kar kolumbijski branilec Sanchez. Enajstmetrovko je izkoristil Šindži Kagawa, a je po zvitem prostem strelu Juana Quintera Kolumbija še pred koncem prvega polčasa prišla do izenačenja. 
 
V drugem delu je v igro vstopil tudi največji zvezdnik Kolumbije James Rodriguez, a ni zmogel poživiti igre bledih Kolumbijcev, ki so napravili ogromno slabih podaj in napak v obrambi, v napadu pa so bili brez pravih idej, kako premagati razpoložene Japonece. Zmago je samurajem prinesel Osako, ki je v 73. minuti zadel z glavo, Kolumbija pa se je v zelo izenačeni skupini H znašla v zahtevnem položaju, saj bo morala premagati Senegal in bržkone vsaj remizirati s Poljsko za napredovanje iz skupine. 
 
Damir Skomina je z odliko opravil svoje delo na prvem srečanju tega prvenstva, enajstmetrovka in rdeči karton sta bili pravilni odločitvi, tudi v drugem polčasu je uspešno miril strasti na zelo razgretem srečanju. Srečanje med Poljsko in Senegalom se bo začelo ob 17. uri. 



POTEK TEKME

V Saransku se je že na začetku tekme zapletlo. Kolumbija je naredila veliko napako v obrambi, prvi strel je David Ospina še ubranil, drugega pa z roko kar branilec Carlos Sanchez. Damir Skomina je takoj pokazal na belo točko in Sanchezu pokazal rdeči karton, enajstmetrovko je izkoristil Sinji Kagawa, ki je zadel po sredini vrat. Japonci so v veliki prednosti, skoraj celo tekmo bodo imeli igralca več. 

Kolumbijci so po prejetem zadetku pričakovano prevzeli pobudo, a imajo z igralcem manj ogromno težav pri organizaciji igre na sredini. Jose Pekerman je pustil na začetku tekme na klopi Jamesa, a bo zvezdnik Bayerna verjetno prej od načrtovanega vstopil v igro, saj bodo Kolumbijci morali nekaj spremeniti. Za prvo menjavo se je Pekerman odločil v 31. minuti, ko je Juana Cuadrada zamenjal Wilmar Barrios. 

Kolumbija je do izenačenja prišla v 38. minuti, ko je je Radamel Falcao izsilil prekršek na robu kazenskega prostora, Juan Fernando Quintero pa je s strelom po tleh premagal japonskega vratarja Kavašimo. V drugem polčasu je predstava precej raztrgana, na obeh straneh je ogromno napak, branilci Kolumbije so nezanesljivi in le Davidu Ospini se lahko zahvalijo, da Takashi Inui ni dvakrat zatresel njihove mreže v prvem delu drugega polčasa. 

Premoč v drugem polčasu so Japonci kronali v 73. minuti, ko je bil po predložku v kazenski prostor na drugi vratnici sam Osako in z glavo mu ni bilo težko zadeti v nebranjeno mrežo Kolumbijcev, ki so na tej tekmi razočarali. Ko je Kolumbijcem začela teči voda v grlo, so spet pritisnili, James je imel lepo priložnost, a se je žoga odbila v kot od enega od branilcev, tudi po dveh predložkih so bili Južnoameričani zelo blizu temu, da spet izenačijo, a je bil na koncu bolj uspešen Kavašima. 

V zadnjih desetih minutah ima Japonska vajeti igre v svojih rokah, Kolumbijci se trudijo, a težko prihajajo do žoge na sredini igrišča. 

Kolumbija : Japonska 1:2 (1:1)
Quintero 39; Kagawa 6, Osako 73.

Kolumbija: Ospina, Arias, D. Sanchez, Murillo, Mojica, C. Sanchez, Lerma, Quintero, Cuadrado, Izquierdo, Falcao. 

Japonska: Kavašima; H. Sakai, Jošida, Šoji, Nagatomo; Hasebe, Šibasaki; Haraguči, Kagava, Inui, Osako.

Sodnik: Damir Skomina.

Komentarji: