Southgate: Morda je to priložnost tega rodu

Švedska – Anglija: V Samari evropski derbi, Southgate razlaga o priložnosti generacije, Švedi v napad na obrambni trio.
Fotografija: Steber švedske obrambe Andreas Granqvist je dan pred tekmo z Anglijo dobil hčerko. Foto: AP
Odpri galerijo
Steber švedske obrambe Andreas Granqvist je dan pred tekmo z Anglijo dobil hčerko. Foto: AP

Samara – Nikoli ne podcenjuj Švedske, je še ena lekcija, ki jo morajo osvojiti mladi nogometaši Garetha Southgata, potem ko so premagali urok enajstmetrovk na mundialih. Anglija bo danes v Samari lovila prvi polfinale po letu 1990, Švedska prvega po letu 1994, ko je bila tretja v ZDA.

Angleži so na SP v Rusijo prišli z majhnimi pričakovanji, a ta so po zmagi nad Kolumbijo zrasla v višave. Pritisk na igralcih bo podoben tistemu, ki so ga bili deležni slavni predhodniki: Gerrard, Lampard, Beckham, Rooney … Če ne bodo preskočili Švedske, si pač ne morejo obetati toplega sprejema v domovini. Če jo bodo, bodo postali narodni junaki.



Čeprav mnogi otoški strokovnjaki pravijo, da je pred Anglijo prihodnost – reprezentanca je v povprečju stara 26 let, mlade selekcije že nekaj let krojijo evropski in svetovni vrh – pa selektor Southgate igralcem polaga na dušo, da morda nikdar ne bodo imeli podobne priložnosti za pisanje zgodovine. Čemu bi čakali na euro 2020 ali SP 2022, če lahko svetovno slavo dosežejo v dobrem tednu?
 

Harry Kane lovi sedmico


»Res je, da naj bi ta ekipa vrhunec dosegla čez nekaj let, ko bo imela precej več izkušenj, toda kdo nam jamči, da nam bo sreča še kdaj tako naklonjena. Morda je to priložnost tega rodu,« opozarja Southgate, ki prvič vodi reprezentanco treh levov na velikem tekmovanju. Težav s poškodbami ali kartoni nima, Dele Alli naj bi bil nared, tudi izkušeni Ashley Young, samo Jamie Vardy je vprašljiv. Southgate naj bi tako uporabil isto enajsterico kot proti Kolumbijcem, seveda bo njegov glavni adut kapetan Harry Kane, s šestimi goli prvi strelec SP.

...
...


Pot do finala se zdi odprta, če bo padla Švedska, bo tekmica v polfinalu Hrvaška ali Rusija. »Nevarno je, če se prepustiš sanjarjenju, toda veseli me, kako delujemo na igrišču,« je zadovoljen Southgate, ponosen, ker je zmaga po 11-metrovkah prinesla toliko veselja v domovini nogometa. Bučna proslavljanja zmage so preplavila splet in igralci dobro vedo, kaj se dogaja na družbenih omrežjih. »Lep je občutek, ko veš, da gredo ljudje v službe nasmejani. Še naprej jih hočemo razveseljevati,« je še dejal Southgate, ki je že prepričal šefe na FA in ti mu bodo podaljšali mandat do leta 2022.

Seveda imajo svoje načrte Švedi, krvniki Italije v kvalifikacijah, ki so iz povsem drugačnega testa kot »neotesani in grobi« Kolumbijci. Krasi jih taktična disciplina in hladnokrvna učinkovitost. Švici niso dovolili niti ene resne priložnosti, pred tem so razbili Mehiko s 3:0. Časi brez Zlatana Ibrahimovića so lahko zlati, nekdanji kapetan je očaran nad rojaki. »Zdaj šteje samo še, kako dober si. To je četrtfinale in v igro pridejo čustva. Kdor jih bo znal bolje brzdati, bo imel prednost,« je poudaril Ibrahimović in iz Los Angelesa sporočil: »Švedska lahko osvoji naslov svetovnega prvaka! To sem govoril že pred SP. No, bomo videli, kaj mi bo na to porekel prijatelj David Beckham, ko ga srečam.«
 

Čarodej Prahl


Selektor Janne Andersson je bil pod plazom kritik, ker ni vnovič poklical Ibrahimovića, a so te zdaj potihnile. V obrambi se bodo Švedi morali znajti brez porumenelega Mikaela Lustiga. Anderssonova desna roka je Tom Prahl, 69-letni skavt, ki v domovini velja za taktičnega čarodeja. Kot je jasno povedal, vidi šibko točko Anglije v treh branilcih. Kyle Walker, John Stones in Harry Maguire naj bi bili nesigurni in pričakovati je, da bodo Skandinavci nanje prežali kot stekli psi.

Komentarji: