SP v nogometu: namesto Suareza in Cavanija je Urugvaj rešil branilec (VIDEO)

V 89. minuti je po prostem strelu mrežo Egipta vendarle z glavo zatresel Jose Maria Gimenez.
Fotografija: Jose Gimenez je vendarle strl Egiptovski odpor. Foto Jorge Guerrero/AFP
Odpri galerijo
Jose Gimenez je vendarle strl Egiptovski odpor. Foto Jorge Guerrero/AFP

Jekaterinburg – Nogometaši Egipta, čeravno brez prvega zvezdnika Mohameda Salaha, ki še ni tvegal po nedavni poškodbi rame in je ves obračun presedel na klopi, so se v dvoboju prvega kola skupine A svetovnega prvenstva v Rusiji do 89 minute čvrsto upirali favoriziranemu Urugvaju, pri katerem sta Luis Suarez in Edinson Cavani neusmiljeno zapravljala lepe priložnosti. Tik pred koncem pa je za tri točke vendarle poskrbel branilec Jose Maria Gimenez, ki je zadel z glavo po lepi podaji rezervista Carlosa Sancheza s prostega strela. Zasluženost urugvajske zmage potrjujeta predvsem 59-odstotna posest žoge in razmerje kotov (kar 5:0).


 

Salah uvodoma na klopi


Glavnina pozornosti pred tekmo se je vrtela okrog vprašanja, ali bo prvi egiptovski zvezdnik, trofejni Liverpoolov napadalec Mohamed Salah, nared po poškodbi rame. Selektor Hector Cuper je z navdušenjem sprejel novico, da bo na Salaha, ki je v šestih kvalifikacijskih dvobojih zabil pet golov, lahko računal, a se je odločil, da ga bo sprva zadržal na klopi, v igro pa poslal le, če bo njegovo moštvo v igri za (vsaj) točko. Egipt je sicer v petih letošnjih pripravljalnih obračunih ostal brez zmage (trije porazi in dva neodločena izida), dosegel pa samo dva gola. Enega proti evropskim prvakom Portugalcem je prispeval ravno Salah


Prvič po letu 1990


Medtem ko Egipt med svetovno elito tekmuje prvič po letu 1990, ko je v Italiji obtičal v skupinskem delu, pa je Urugvaj rednejši udeleženec mundialov, na prejšnjih dveh se je obakrat prebil v izločilne boje, pred štirimi leti v Braziliji končal v osmini finala, štiri leta prej pa ga je v Južni Afriki šele v polfinalu zaustavila Nizozemska, v malem finalu pa ga je z istim izidom (3:2) odpravila še Nemčija. Urugvaj, ki je v vseh treh letošnjih uradnih dvobojih zmagal brez prejetega zadetka, je favorit skupine A z vrhunsko napadalno navezo Luisom Suarezom in Edinsonom Cavanijem.

Mohamed Salah je uvodoma ostal na klopi. Foto Hector Retamal/AFP
Mohamed Salah je uvodoma ostal na klopi. Foto Hector Retamal/AFP


PRVI POLČAS


Z videnim v prvem polčasu gledalci v Jekaterinburgu niso mogli biti zadovoljni, saj so spremljali uspavanko brez kančka razburljivosti. Obrambno naravnani Egipčani so, brez vodilnega ostrostrelca Mohameda Salaha, ki je obsedel na klopi, povsem omrtvičili igro favoriziranega Urugvaja, ki je le nekajkrat resneje poskusil, najbližje zadetku pa je bil, ko se je polčas ravno nagibal v drugo polovico. Luis Suarez je namreč v 24. minuti neovirano in od blizu sprožil in zadel mrežo, vendar pa njeno zunanjo stran, tako da so se nekateri navijači veselili prezgodaj.

Isti igralec je bil v obetavni priložnosti tudi deset minut prej, prvi pa je zobe pokazal Edinson Cavani, ki je v osmi minuti streljal po tleh, toda premalo močno za tekmečevega čuvaja mreže Mohameda Al-Shenawija. Drugi poskus izkušenega napadalca PSG je bil še nevarnejši in bi v 23. minuti našel pot v mrežo, če ga ne bi odlično blokiral branilec Ali Gabr. Na odmor sta torej zasedbi odšli z začetnim izidom, ki je bolj dišal Egipčanom, ki so bili manj pri žogi (44-odstotno) in niso izvajali nobenega kota, so bili pa malenkostno več pri strelu (2:1 v okvir vrat).


DRUGI POLČAS


Urugvajci so se na vse kriplje trudili vendarle preiti v vodstvo, a predvsem Suarez ni imel svojega dne. Dvakrat se je znašel iz oči v oči z vratarjem Al-Shenawijem, ki pa je dokazal, da je selektor Hector Cuper povlekel pravilno potezo, ko ga je nekoliko nenadejano postavil med vratnice namesto Essama El-Hadaryja. Še enkrat se je v 83. minuti z mojstrsko obrambo izkazal tudi ob nevarnem poskusu Cavanija, ki se je pet minut pozneje od blizu spogledoval z zadetkom, a je njegovo bombo zaustavila desna vratnica. Dišalo je po tem, da se bosta ekipi razšli brez zmagovalca in golov.

Toda kar se ni posrečilo zvezdniškima napadalcema, se je ob koncu 89. minute branilcu. Po prostem strelu rezervista Carlosa Sancheza z desne je žoga v osrčju kazenskega prostora našla soigralca Jana Oblaka pri madridskem Atleticu Joseja Mario Gimeneza, ki je bil najvišji v skoku in je z glavo matiral nasprotnikovega vratarja. Zanimivo, da je 23-letnik zadel tudi v zadnjem pripravljalnem dvoboju pred mundialom, ob zmagi s 3:0 nad Uzbekistanom. Urugvaj je tako vendarle upravičil vlogo favorita, pri Egiptu pa niti v drugem polčasu priložnosti za dokazovanje ni dobil Mohamed Salah.

Luis Suarez je v 24. minuti zapravil idealno priložnost. Foto Vadim Ghirda/AP
Luis Suarez je v 24. minuti zapravil idealno priložnost. Foto Vadim Ghirda/AP


EGIPT : URUGVAJ 0:1 (0:0)


Strelec: 0:1 - Jose Maria Gimenez (Carlos Sanchez, 89.).

EGIPT (4-2-3-1): Mohamed El-Shenawi; Ahmed Fathi, Ali Gabr, Ahmed Hegazy, Mohamed Abdel-Shafy; Mohamed Elneny, Tarek Hamed (od 50. Sam Morsy); Amr Warda (od 82. Ramadan Sobhi), Abdalla El-Said, Trezeguet; Marwan Mohsen (od 63. Mahmoud Kahraba).

URUGVAJ (4-4-2): Fernando Muslera; Martin Caceres, Diego Godin, Jose Maria Gimenez, Guillermo Varela; Giorgian de Arrascaeta (od 59. Cristian Rodriguez), Rodrigo Bentancur, Matias Vecino (od 87. Lucas Torreira), Nahitan Nandez (od 58. Carllos Sanchez); Edinson Cavani, Luis Suarez.
 

Komentarji: