Urugvaj brez Cavanija nemočen proti galskim petelinom

Francozi v četrtfinalu niso prikazali svoje najboljše predstave, a so brez večjih težav premagali Urugvaj z 2:0. 
Fotografija: Gol Raphaela Varana za francosko vodstvo. FOTO: AP
Odpri galerijo
Gol Raphaela Varana za francosko vodstvo. FOTO: AP

Nogometaši Francije so prvi polfinalisti svetovnega prvenstva v Rusiji, potem ko so z zadetkoma Raphaela Varana in Antoinea Griezmanna premagali Urugvaj z 2:0. Francozi so igrali slabše kot proti Argentini, v napadu Kylian Mbappe ni bil tako razpoložen kot proti gavčem, a je bila obramba dovolj trdna, da je ustavila jalove napade Urugvaja. 

Dvakratni svetovni prvaki so močno pogrešali poškodovanega Edinsona Cavanija, ki je lahko le s klopi za rezervne nogometaše spremljal, kako se njegovi soigralci mučijo proti Francozom. V zvezni vrsti so galski petelini prevzeli kontrolo nad igro, spet je bil izvrsten N'Golo Kante, v vodstvo je ob koncu prvega polčasa Francijo popeljal Varani, ki je zadel z glavo po podaji Griezmanna. 

Morda bi se tekma razpletla drugače, če Hugo Lloris ne bi z eno najboljših obramb prvenstva zaustavil Martina Caceresa, nato je na 2:0 po hudi napaki vratarja Muslere povišal Antoine Griezmann in Francozi so potrdili vozovnico za polfinale. Tekmeca bodo dobili zvečer, ko si bosta naproti stali Brazilija in Belgija v eni od poslastic tega svetovnega prvenstva. 

 

POTEK TEKME

Na začetku tekme so imeli Francozi premoč, do prve priložnosti pa je prišel Urugvaj. Na sredini igrišča je Varane naredil napako, po boku je lepo prodrl Laxalt in podal v kazenski prostor, Stuani je imel nekaj več prostora, a ni prišel do pravega strela in priložnost je splavala po vodi. V 14. minuti so Urugvajci zapretili po podaji iz kota, skočil je Diego Godin, Hugo Lloris pa je žogo odbil in končalo se je brez nevarnega urugvajskega strela. 

V 15. minuti so zapretili tudi Francozi, Urugvajci so povsem pozabili na Mbappeja v kazenskem prostoru, po podaji Girouda je imel dovolj prostora, da bi žogo ustavil in streljal, a se je odločil za strel z glavo, ki je zletel prek vrat in najlepša priložnost na tekmi je splavala po vodi. Francozi so počasi vzpostavili prevlado na sredini igrišča in Urugvaj stisnili pred svoj kazenski prostor, a izkušena obramba zaenkrat še ni storila nobene napake. V 36. minuti je Suarez lepo prodrl po desni strani, Stuani v kazenskem prostoru ni prišel do strela, nato pa je iz obrata poizkusil Vecino, a Lloris ni imel veliko dela. Francijo je v 40. minuti v vodstvo popeljal Raphael Varane, ki je po predložku Griezmanna lepo meril z glavo in Muslera je bil brez moči. 

Urugvaj je imel že tri minute kasneje priložnost za izenačenje, Martin Caceres je po predložku izvrstno streljal, a mu je zadetek z odlično obrambo preprečil Lloris, Diego Godin pa potem ni prišel do odbite žoge. V drugem polčasu so bili v prvih minutah Francozi dvakrat nevarni prek Mbappeja, a se Muslera ni dal, potem so pobudo prevzeli Urugvajci, ki poizkušajo prebiti francosko obrambo. Odsotnost Cavanija se jim zelo pozna. Urugvajski selektor je v igro poslal Gomeza in Christiana Rodrigueza, iz igre sta odšla Stuani in Betancour. 

Fernando Muslera je tragični junak Urugvaja. FOTO: AP
Fernando Muslera je tragični junak Urugvaja. FOTO: AP


Francozi so do vodstva z 2:0 prišli v 61. minuti, z roba kazenskega prostora je streljal Griezmann, Muslera bi moral strel brez težav odbiti, a je naredil veliko napako in odbila se je v njegovo mrežo, Urugvaj pa je na pragu izpada. Urugvajci so vse bolj nervozni, razjezilo jih je simuliranje Mbappeja, ki že krade čas, na koncu so si vsi igralci skočili v lase in prekinitev je trajala kar nekaj minut. Francozi brez težav nadzorujejo potek tekme in zadržujejo žogo na sredini igrišča, Urugvajci pa so se počasi že sprijaznili z dejstvom, da se bodo danes poslovili od svetovnega prvenstva. Do konca tekme je le še nekaj minut, Urugvajci so obupali, Francozi pa le še čakajo na zadnji sodnikov žvižg in začetek slavja. 

Urugvaj : Francija 0:2 (0:1)
Varane 40, Griezmann 61. 

Urugvaj: Muslera; Caceres, Gimenez, Godin, Laxalt; Nandez, Torreira, Vecino, Bentancur; Suarez, Stuani
Francija: Lloris, Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez, Kante, Pogba, Mbappe, Griezmann, Tolisso, Giroud

Sodnik: Nestor Pitana (Argentina)

Komentarji: