Alonso in Vettel, dva petelina v Ferrarijevem kokošnjaku?

BBC poroča, da naj bi se Sebastian Vettel v sezoni 2014 pridružil Ferrariju, Luca di Montezemolo to zanika.

Objavljeno
15. oktober 2012 10.09
Posodobljeno
15. oktober 2012 10.45
TOPSHOTS-AUTO-PRIX-KOR-F1-PODIUM
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Yeongam - Po včerajšnji zmagi na dirki za VN Južne Koreje se je nemški dirkač Sebastian Vettel z Red Bullom znova zavihtel na vrh skupne razvrstitve, kjer je prehitel dolgo in zanesljivo vodilnega Španca Fernanda Alonsa (Ferrrari). Kot kaže, sta štiri dirke pred koncem sezone v lovu za naslovom ostala le še dva aduta, oba McLarnova dirkača Lewisa Hamilton in Jenson Button sta po katastrofalnem koncu tedna (Hamilton je bil 10. Button pa dirke ni končal) kot kaže že vrgla puški v koruzo ...

Vettel si bo tako skušal zagotoviti tretji zaporedni naslov. Na prvem mestu ima po vikendu v Južni Koreju 215 točk, Alonso pa na drugem mestu 209. Njun prvi zasledovalec je šele Finec Kimi Räikkönen s 167 točkami na tretjem mestu. Nemec pravi, da se s seštevanjem točk v tem trenutku ne sme obremenjevati, saj so pred njim še štiri pomembne dirke, prva bo čez dva tedna v Indiji.

»Več mesecev sem bil kot na vrtiljaku, bilo je veliko vzponov in padcev, toda končno smo našli pravo rešitev. Že od Singapurja stvari spet delujejo, kot morajo. Tudi danes je ekipa storila odlično delo, tudi sam si nisem privoščil nobene napake. Upam, da bomo v tem slogu nadaljevali,« je po dirki povedal Vettel.

Dvakrat svetovni prvak je v Singapurju začel svoj zmagoviti niz in napad na naslov. Po tretji zaporedni zmagi je tudi prehitel Alonsa, a ob tem zatrdil, da v moštvu zaradi tega še ni evforije. »V tem trenutku nas ne sme zanesti, temveč moramo stvari ohraniti takšne kot so, enostavne. Moramo se osredotočiti le nas, ne sme nas zanimati, kaj bodo na naslednjih dirkah počeli drugi. To bi bila le potrata časa in energije,« je zatrdil.

»V zadnjem času nam stvari gredo dobro od rok in upam, da bo do konca sezone ostalo tako. Toda hkrati se zavedamo, da se v tej sezoni lahko stvari hitro obrnejo. Nimamo zagotovila, da bo sreča ostala na naši strani,« je še dejal novi vodilni v SP.

Red Bull je najhitrejši

Ferrari, ki se je po spodrsljaju McLarna prebil an drugo mesto med konstruktorji, se ob tem dobro zaveda, da ima bržkone Red Bull res najhitrejši dirkalnik v prvenstvu, toda sam stavi na najbolj spretnega dirkača v tej sezoni.

»Red Bull je bil ta konec tedna najhitrejši, naš cilj pa je bil, da končamo tik za njim. Nalogo smo izpolnili,« je povedal 31-letni Alonso. »Res je tudi, da nisem več v vodstvu, toda zaostajam le za šest točk. To ni veliko. Kot tudi ne bi bilo, če bi imel pred zadnjimi dirkami štiri točke prednosti. Še sto točk lahko osvojim, toda vse bo odvisno od tega, koliko lahko napredujem na zadnjih dirkah,« je še povedal Španec. »Ostajamo v dirki za naslov, čeprav naš dirkalnik še nikoli ni bil med najhitrejšimi. Se vam ne zdi, da smo vseeno naredili že veliko?«

Alonso in Vettel, danes nasprotnika, jutri sodelavca?

Predsednik Ferrarija Luca di Montezemolo je ob tem znova zanikal, da se bo Vettel pridružil italijanskemu moštvu po koncu sezone 2013. Nemec naj bi v sezoni 2014 nadomestil Felipeja Masso, ki bo s Ferrarijem podpisal le enoletno pogodbo, poroča BBC.

Govorice o tem se v avtomobilističnih krogih širijo že več mesecev, spodbudilo pa jih je tudi dejstvo, da se Ferrari ni potegoval za Sergia Pereza, ki se bo po odhodu Lewisa Hamiltona pridružil McLarnu. Svetovalec pri Red Bullu Helmut Marko je ob te, tudi namignil, da bi Vettlu pri moštvu dovolili odhod, čeprav ga pogodva veže do leta 2014.

Toda Ferrari očitno meni, da Vettel ne bi bil rešitev. »Vedno sem govoril, da ne želim dveh petelinov v kokošnjaku. To ne bi bilo dobro, saj bi lahko povzročilo razdor v ekipi,« je šef Ferrarija povedal za eno od italijanskih radijskih postaj.