Belgija kot naročena za ledenega moža, da se odkupi rdeči družini

Za Kimija Räikkönena podaljšanje sodelovanja s Ferrarijem nadaljevanje sanj.

Objavljeno
21. avgust 2015 15.47
Peter Zalokar, Šport
Peter Zalokar, Šport

Spa-Francorchamps – Če se v njem ne bi pretakala ledena finska kri, bi se Kimiju Räikkönenu med VN Belgije usta raztezala do ušes. Še zdaleč ne vozi tako hitro kot nekoč, pa so mu pri Ferrariju podaljšali pogodbo še za naslednjo sezono. Svetovni prvak iz leta 2007 je odločen prizanesljivim šefom pokazati, da se niso zmotili.

Po vrnitvi k Ferrariju 35-letni Räikkönen v ničemer ne spominja na dirkača, ki je leta 2007 rdečim prinesel zadnji naslov svetovnega prvaka. Lani je pristal na 12. mestu brez uvrstitve na zmagovalni oder, v desetih letošnjih dirkah je zbral 76 točk in je na petem mestu, moštvenega kolega Sebastiana Vettla pa je premagal samo dvakrat in za njim zaostaja za 114 točk. Verjetno ni daleč od resnice trditev, da mu je službo zagotovil prav Vettel, s katerim je sedem let starejši Finec skoval pristno prijateljstvo, Nemec pa v njem očitno ne vidi neposrednega tekmeca. V Maranellu pa nikdar niso bili naklonjeni ideji, da bi imeli dva povsem enakovredna dirkača, zato bo Kimi bržčas »vodonosec«, če le ne bo v naslednji sezoni dočakal druge pomladi, kakršno si kajpak obeta.

Räikkönen se je k Ferrariju vrnil pred lansko sezono iz Lotusa in tedaj priznal, da so ga prepričali finančni razlogi. Lani ga je močno prekosil Fernando Alonso, letos ni dorasel Vettlu in nič čudnega, da je izlil ljubezenska čustva, ko so mu v nasprotju s pričakovanji dali v podpis novo pogodbo. »Kaj naj rečem? Še eno leto bom lahko ostal pri Ferrariju in to pomeni, da se moje sanje nadaljujejo. Scuderia je moja družina, to sem vedno trdil. Tukaj želim končati kariero. Bolj sem predan našemu skupnemu cilju kot kdajkoli in želim se zahvaliti ljudem, ki so mi dali to priložnost,« je bil presrečen Finec, ki so ga mediji že pošiljali v pokoj in špekulirali, kdo bi ga utegnil zamenjati na vročem sedežu. Favorit je bil njegov rojak Valtteri Bottas iz Williamsa, ki pa bo moral počakati vsaj do leta 2017. »Priznam, da mi je odleglo, te govorice so načenjale mojo zbranost in krhale odnose v Williamsu. Zdaj je lažje zame, za mojo ekipo in tudi za Kimija,« bo imel mirnejši spanec 25-letni Bottas, ki mu napovedujejo lepo prihodnost. Italijanski mediji so poročali, da naj bi Ferrari ponudil Williamsu 12 milijonov dolarjev za predčasno prekinitev pogodbe z obetavnim dirkačem.

Šef italijanskega moštva Maurizio Arrivabene je dolgo odlašal z odločitvijo in jo je sprejel dva tedna pred domačo dirko v Monzi, s čimer se je izognil neprijetnim vprašanjem: »Verjamemo, da bo podaljšanje pogodbe v ekipo prineslo dodatno stabilnost. Odločitev so nam olajšali dobri odnosi med Kimijem in Sebom. Izkazali smo veliko zaupanje do Kimija in upamo, da bo poplačano.«

Räikkönen, eden najbolj priljubljenih dirkačev v karavani, je nazadnje zmagal z Lotusom leta 2013 in je v tej sezoni samo enkrat stal na zmagovalnem odru, ko je bil drugi v Bahrajnu. Kljub temu je prepričan, da bo v prihodnji sezoni ključen mož v lovu na lovoriko. »To ne pomeni, da ne bomo že letos poskusili iztržiti kar največ, a menim, da bomo imeli naslednje leto še boljši avto kot zdaj. Moštvo se je ujelo in dobro dela,« je z razmerami več kot zadovoljen Räikkönen, ki se ni pozabil Vettlu zahvaliti za podporo: »Imava zelo dober odnos. Poveva si, kar misliva. V ekipi vlada spoštovanje, prepričan sem, da so pred nami lepi časi.«

Predsednik Ferrarija Sergio Marchionne je pred dobrim mesecem izjavil, da je prihodnost Räikkönena odvisna samo od njega samega, kar so mnogi razumeli kot resno opozorilo dirkaču, da se bo moral bolj potruditi, če želi ostati del družine. Räikkönen, ki se je minuli konec tedna preizkušal v kartingu v Helsinkih, podaljšanje sodelovanja razume kot novo priložnost, da Ferrariju povrne nekdanji sijaj. Boljše priložnosti, da takoj dokaže svojo odločnost in potrdi, da še ni za staro šaro, si ne bi mogel želeti: proga v Ardenih, morda najbolj zahtevna med vsemi, mu je naravnost pisana na kožo. Tam je zmagal štirikrat, največkrat med zdajšnjimi dirkači.