Bitka se je preselila v Yamahino garažo

Moto GP: po padcu Marca Marqueza zmaga v Avstraliji Valentinu Rossiju, ki ima najboljše izhodišče za naslov podprvaka.

Objavljeno
20. oktober 2014 01.42
T. V., šport
T. V., šport
Phillip Island – Kar devet let je Valentino Rossi čakal na vrnitev na najvišjo stopničko zmagovalnega odra na VN Avstralije, včeraj pa se mu je to dvojno obrestovalo. Ob 82. zmagi v karieri je celo nekoliko povečal prednost na drugem mestu v skupnem seštevku in ima najboljše izhodišče, da na zadnjih dveh dirkah pride do naslova podprvaka; svojega tretjega v kraljevskem razredu.

Vse bolj priljubljeni Marquez ni v zadnjih dneh prav nič pretiraval z napovedmi, da bo kljub osvojeni lovoriki do konca sezone še naprej naskakoval posamične zmage, saj bi se sicer izneveril svoji tekmovalni naravi. Včeraj je bil na najboljši poti, da še obogati svoj izplen v letu 2014. Kljub veliki prednosti ni prav nič popuščal, dokler ni v 17. krogu naredil napake in zabeležil sploh prvi odstop v tem koledarskem letu (lani dva). Rossiju, ki se je dotlej z zaostankom dobrih štirih sekund prebil na drugo mesto, četudi s tesno prednostjo pred Jorgejem Lorenzom, se je s tem nepričakovano odprla avtocesta do zmage. Sploh, ker je Lorenzo nato za njim začel nabirati najprej desetinke, nato pa že kar sekunde zaostanka in s pičlih nekaj desetink do konca na drugem mestu ciljno črto privozil kar deset sekund pozneje. Zanj je bil to grd udarec, za Yamaho pač ne, saj si je s tretjim Bradleyjem Smithom zagotovila popolno prevlado na zmagovalnem odru, pri čemer je slednji sploh prvič pristal med najboljšo trojico elitne kategorije.

Na roko ji je šlo kajpak tudi dogajanje pri Hondi, ne le Marquezov odstop – po koncu je obžaloval le to, da je odstopil v enem od svojih počasnejših krogov –, temveč tudi prezgodnji zaključek Daniela Pedrose. S tem, ko se je njegovega zadka dotaknil Andrea Ianonne, je bilo njegove dirke v 7. krogu hitro konec, s tem pa je bržčas tudi že izpadel iz bitke za naslov podprvaka, ki se zdaj seli v Yamahino garažo. Pedrosa namreč za drugouvrščenim v SP Rossijem zaostaja že 25 točk, Lorenzo zdaj osem, že čez teden pa se bo nori ritem nadaljeval v Sepangu. Kjer je, mimogrede, Rossi v karieri kraljevske kategorije nanizal že šest zmag, Lorenzo pa – nobene. »Osredotočen sem bil na drugo mesto v SP in sposoben sem osvojiti nekaj točk več kot Jorge, a razlika je dve dirki pred koncem še vedno zelo majhna,« je včeraj opozarjal Rossi, ki ima sicer odlično zgodovino uvrstitev na avstralskem dirkališču, do vrha pa se ob večletni prevladi upokojenega Caseyja Stonerja vseeno ni mogel prebiti skoraj desetletje.

»Ko sem videl Marcov odstop, sem bil presenečen, zame je velik dosežek, da sem spet prvi, potem ko je moja zadnja zmaga zapisana v letu 2005,« se je veselil 35-letnik, ki je sicer v kvalifikacijah prikazal eno najslabših predstav in se v dirko spustil šele kot osmi. Veliko ugibanja je sicer sprožil velik zaostanek Lorenza, ki pa je po dirki odpihnil mnoge dvome, v škripce so ga spravile pnevmatike, zato jeza pri njem še dolgo ni izpuhtela. »Za Yamaho se je dan fantastično končal, dolgo je, odkar smo zadnjič zabeležili takšno bero. A pri sebi sem globoko razočaran. Poskušaš trdo delati, da bi imel najboljše nastavitve motorja, potem pa včasih dobiš gume, ki so popolna katastrofa,« je dodal, da je imel pravzaprav srečo, da je sploh končal dirko. »V zadnjih krogih sem bil bitko sam s seboj, da sem v hitrih zavojih zadržal ravnotežje. Mislim, da je to moje najsrečnejše drugo mesto v karieri,« je dodal.