Bo Rosberg na domači dirki prekinil Hamiltonov zmagoviti niz?

Monte Carlo bo v nedeljo gostil šesto dirko sezone svetovnega prvenstva formule ena.

Objavljeno
21. maj 2014 09.55
Posodobljeno
21. maj 2014 10.55
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Monte Carlo - Karavana formule ena se je ta teden ustavila v Monte Carlu, ki bo v nedeljo prizorišče šeste dirke sezone.

V Monaku gre pričakovati boj obeh Mercedesov za prvo mesto. Vodilni Britanec Lewis Hamilton je dobil zadnje štiri dirke sezone in vodi s 100 točkami, njegov najbližji zasledovalec pa je moštveni kolega Nico Rosberg (97), ki želi v domačem kraju prekiniti Britančev zmagoviti niz in ponoviti lanski uspeh, ko si je v Monte Carlu priboril prvo zmago v karieri.

Pri konstruktorjih premočno vodi Mercedes s 197 točkami, sledita mu Red Bull (84) in Ferrari (66).

Hamilton bi rad podaljšal zmagoviti niz ...

Britanec Lewis Hamilton se je s štirimi zaporednimi zmagami prebil na vrh skupnega seštevka, zdaj pa bi se rad v Monaku še utrdil na vrhu in podaljšal svoj zmagoviti niz:

»Zadnji tedni so bili zame zelo naporni, tako na dirkališču kot izven njega, zato sem vesel, da se bom znova lahko posvetil le dirkanju. V Monaku je neverjetno tekmovati in vsak dirkač vam bo povedal, da je to dirka, na kateri želi zmagati. Na tej progi so si številni slavni dirkači priborili status legende in v čast nam je, da se lahko borimo za mesto v njihovi družbi. Zadnje dirke so bile zame zares neverjetne, nisem pričakoval, da bom zmagal na štirih zaporednih preizkušnjah, tukaj pa bi rad podaljšal ta niz. Na zadnji dirki je bila majhna razlika med obema dirkalnikoma našega moštva, moram se potruditi po najboljših močeh, da si izborim dodatno prednost. Na vsaki dirki te sezone sem imel odličen dirkalnik in nadejam se, da bo tako tudi tokrat,« je povedal Britanec.

... Roberg pa bi ga rad končal

Tudi Hamiltonov moštveni kolega Nico Rosberg ima veliko razlogov za zmago v Monaku, saj želi v svojem domačem kraju ponoviti uspeh iz lanskega leta, ko je zabeležil premierno zmago v svetovnem prvenstvu:

»Monako je moj domači kraj in nanj me vežejo številni lepi spomini. Tu sem odraščal in tudi živim kot odrasla oseba, imam pa tudi kar nekaj lepih dirkaških spominov, predvsem lanskega, kot sem zmagal prvič v karieri, to je bil neverjeten občutek. Nekaj posebnega je dirkati na tej progi in dirkači vsako leto komaj čakamo, da nastopimo tukaj. Z dosežkom v Barceloni smo lahko zadovoljni kot ekipa, saj smo dosegli dvojno zmago, sam pa sem nekoliko razočaran, da nisem zmagal. Bitka za naslov svetovnega prvaka je zelo izenačena in fantastično bi bilo, če bi si na domači dirki znova priboril prednost. V Barceloni smo imeli produktivne dni, saj smo izboljšali štart in zaviranje dirkalnika, kar me je doslej stalo največ časa. Upam, da bom s tem priboril nekaj prednosti in komaj čakam, da začnemo z dirkanjem,« je razkril v Wiesbadnu rojeni Rosberg, ki živi v Monaku.

Vettel: V Monaku je pomembno potrpljenje

Nemški branilec naslova Sebastian Vettel bo v nedeljo s svojim Red Bullom poskušal izboljšati svoj položaj med dirkači, kjer je s 45 točkami na četrtem mestu:

»Monako sodi med moja najljubša dirkališča in predstavlja velik izziv. Tukaj si ne moreš privoščiti napake, saj lahko hitro trčiš v ograjo. Prehitevaš lahko le z veliko mero tveganja, najboljše mesto za to pa je pred šikano v pristanišču, ko tunel zapustimo z več kot 300 kilometri na uro. Drugače je v Monaku pomembna potrpežljivost, dirkači pa upamo, da bodo naši dirkalniki povsem zanesljivi na tej ekstremni preizkušnji.«

Räikkönen: Pošteno se moramo potruditi za dobre rezultate

Finski dirkač Kimi Räikkönen upa, da bo njegov Ferrari z zadnjimi izboljšavami iz Barcelone bolj konkurenčen tako v kvalifikacijah kot na dirkah:

»Gre za posebno dirko v svetovnem prvenstvu, zelo pomembno vlogo pa imajo kvalifikacije, v katerih želimo izboljšati naše dosedanje rezultate. Po dirki v Barceloni smo opravili še nekaj testiranj, saj nam štart povzroča veliko težav, in lahko rečem, da sem zadovoljen z našim delom. Naš dirkalnik F14 T je vedno boljši in prepričan sem, da bodo sledili uspehi, vendar se moramo še naprej truditi po najboljših močeh in narediti korak za korakom,« je razkril Finec, ki je z zgolj 17 točkami na 11. mestu skupnega seštevka.

 

Spored dogajanja v Monte Carlu

Četrtek, 22. maj

10.00: Prvi prosti trening

14.00: Drugi prosti trening

 

Sobota, 24. maj

11.00: Tretji prosti trening

14.00: Kvalifikacije

 

Nedelja, 25. maj

14.00: VN Monaka