Bottas olajšal Rosbergu pot do novega podviga

Hamilton po slabšem štartu in trku s 3. mestom izvlekel največ, kar je lahko. Vettel zaključil že v ogrevalnem krogu.

Objavljeno
04. april 2016 01.58
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Sahir – Mercedesov dirkač Nico Rosberg je po veliki nagradi Avstralije sebi v prid odločil še drugo letošnjo preizkušnjo, potem ko je včeraj kot prvi ciljno črto prevozil tudi v Bahrajnu. Tako je 30-letni Nemec – če upoštevamo tudi lansko sezono – slavil že peto zmago zapovrstjo in skupno 16. v formuli 1, s katero je samo še potrdil svojo napoved o napadu na letošnji naslov svetovnega prvaka.

Vznemirljivo je bilo tokrat že v ogrevalnem krogu, v katerem se je nenadoma močno pokadilo iz ferrarija Sebastiana Vettla. Nemškemu zvezdniku, ki je v kvalifikacijah zaostal le za obema »srebrnima puščicama« Lewisa Hamiltona in Rosberga, ni preostalo drugega, kot da je zapeljal s proge in izstopil iz svojega pokvarjenega dirkalnika. Tako se je zanj preizkušnja končala, še predno se je sploh začela.

»Motor je odpovedal brez kakršnega koli vnaprejšnjega opozorila. Ne vem, kaj je bilo narobe, očitno pa je šlo za večjo okvaro,« je v pogovoru z novinarji zmajeval z glavo Vettel in z enim očesom spremljal štart, ki ga je – tako kot že v Melbournu – zanesljivo dobil Rosberg. Hamilton, ki je v soboto navdušil z novim rekordom proge (z dosežkom 1:29,493 je za 0,034 izboljšal najboljši čas Avstralca Marka Webbra iz leta 2005), je vnovič slabše speljal in krepko zaostal za moštvenim tekmecem.

A ne le to; 31-letni Anglež se je poleg tega v prvem zavoju zapletel še z Valtterijem Bottasom (Williams), po dotiku z njim pa izgubil precej mest. Medtem ko so 26-letnega Finca zaradi povzročitve nesreče (!?) pozneje kaznovali z vožnjo skozi bokse, zaradi česar se je poslovil od možnosti boja za zmagovalni oder, se je Hamilton kljub poškodovanemu mercedesu hitro spet prebil med najboljšo trojico.

Ritem je narekoval Rosberg, ki se je kmalu odlepil od zasledovalcev. Do devetega kroga, ko je zavil po nove gume, je na drugem mestu vozil Bottasov ekipni kolega Felipe Massa, nakar je »Brazilčev« položaj s ferrarijem zavzel Kimi Räikkönen. »Ledeni mož« je po slabšem štartu, po katerem je s četrtega oziroma tretjega mesta (zaradi Vettlove odsotnosti) zdrsnil na peto, odpeljal zelo dobro dirko. Izkazal se je z nekaj prehitevalnimi manevri, odbil vse Hamiltonove poskuse, da bi se mu dovolj približal za napad, vodilnega Rosberga pa 36-letni Finec ni mogel ogroziti. Nemški as je po novem podvigu, s katerim si je še okrepil samozavest, kar vriskal od navdušenja. »To je bil nov čudovit konec tedna, ki ga je zmeraj lepo zaključiti z zmago. Ključ do nje je bil znova odličen štart. Imel sem tudi srečo, da sem uspešno prestal prvi zavoj. Za menoj je bilo namreč – kot sem se lahko prepričal v ogledalu – kar pestro. To me je tako presenetilo, da sem se kar zdrznil, na srečo pa pri tem nisem naredil napake. Po tistem sem le še nadzoroval potek dirke,« si je v cilju oddahnil Rosberg.

Räikkönen, ki je že petič osvojil drugo mesto na veliki nagradi Bahrajna, se je jezil nase zaradi slabšega štarta, z dosežkom pa je bil zadovoljen. »Imeli smo zelo dober dirkalnik, za zmago pa kljub vsemu še ni bil dovolj hiter,« je ocenil finski zvezdnik, ki je vknjižil že 81. uvrstitev na zmagovalni oder, s katero se je na petem mestu večne lestvice odlepil od legendarnega Brazilca Ayrtona Senne in Vettla.

Pred Räikkönenom so le še Nemec Michael Schumacher (155), Francoz Alain Prost (106), Španec Fernando Alonso (97) in Hamilton (89), ki je priznal, da je po obupnem začetku s tretjim mestom izvlekel največ, kar je lahko. »Potem ko nisem dobro štartal, sem še trčil z Valtterijem, ki ga nisem videl. Z načetim dirkalnikom ob koncu nisem mogel slediti Kimiju, upal sem, da bo na stezo pripeljal varnostni avtomobil, vendar pa ga tokrat nisem dočakal,« je malce za šalo, malce zares povedal branilec naslova svetovnega prvaka.

Na nehvaležnem četrtem mestu je vnovič pristal Avstralec Daniel Ricciardo (Red Bull), Francoz Romain Grosjean pa je novemu moštvu Haas po šestem mestu v Melbournu včeraj pridirkal še peto mesto. Omeniti kaže še belgijskega novinca Stoffla Vandoorna, ki je ob svojem ognjenem krstu v formuli 1 uspešno nadomestil poškodovanega Fernanda Alonsa in McLaren-Hondi izbojeval prvo točko v letošnjem prvenstvu. Naslednja dirka bo 17. t. m. v Šanghaju.

Rezultati dirke za VN Bahrajna

1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 1:33:34,696

2. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) + 10,282

3. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 30,148

4. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 1:02,494

5. Romain Grosjean (Fra/Haas) 1:18,299

6. Max Verstappen (Niz/Toro Rosso) 1:20,929

7. Danil Kvjat (Rus/Red Bull) +1 krog

8. Felipe Massa (Bra/Williams) +1 krog

9. Valtteri Bottas (Fin/Williams) +1 krog

10. Stoffel Vandoorne (Bel/McLaren Honda) +1 krog

 

Svetovno prvenstvo, skupno:

Dirkači

1. Nico Rosberg 50 točk

2. Lewis Hamilton 33

3. Daniel Ricciardo 24

4. Kimi Räikkönen 18

5. Romain Grosjean 18

6. Sebastian Vettel 15

7. Felipe Massa 14

8. Max Verstappen 9

9. Nico Hülkenberg 6

10. Danil Kvjat 6

 

Konstruktorji

1. Mercedes 83 točk

2. Ferrari 33

3. Red Bull 30

4. Williams 20

5. Haas 18

6. Toro Rosso 11

7. Force India 6

8. McLaren Honda 1