Button jezen na Hamiltona zaradi twitterja

Voznik McLarna Lewis Hamilton je po kvalifikacijah v Belgiji na twitterju objavil pomembne podrobnosti o dirkalniku.

Objavljeno
04. september 2012 12.19
Posodobljeno
04. september 2012 13.34
AUTO-PRIX-F1-BELGIUM-SPA
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Voznik formule 1 pri McLarnu Jenson Button se je razjezil na moštvenega kolega Lewisa Hamiltona, ker je na omrežju twitter objavil pomembne podrobnosti o njunih dirkalnikih. Kot je menil zmagovalec zadnje dirke za VN Belgije, bi te podrobnosti lahko pomagale njunim tekmecem v svetovnem prvenstvu.

»Trdo delamo, da izboljšujemo drikalnik, zato te podrobnosti držimo v tajnosti. Vsekakor si tega nisem želel videti na twitterju,« je zatrdil Button. »Šlo je za celotno telemetrijo kvalifikacij, ne le zadnje krilo. Bil sem presenečen in razočaran, ko sem videl objavo,« je povedal svetovni prvak iz leta 2009.

Hamilton je po kvalifikacijah dejansko objavil telemetrijo obeh dirkačev in skoraj milijonu spletnih uporabnikov, ki ga spremljajo na twitterju, razkril pomembne podrobnosti v zvezi z uporabo zadnjega krilca. Nad njegovo objavo je bilo zgroženo tudi vodstvo ekipe in zahtevalo, naj jo nemudoma izbriše. A jo je pred tem že kopiralo in razširilo na tisoče spletnih uporabnikov.

McLaren si je tako privoščil precej sramoten spodrsljaj, saj moštva te podrobnosti ponavadi varujejo v strogi tajnosti, je v kolumni za Daily Telegraph zapisal nekdanji dirkač David Coulthard in se ob tem spomnil, da so v njegovih časih tekmeci brskali po koših za smeti. Danes je ob razviti tehnologiji do informacij pač mogoče priti precej lažje. »Tekmecem so točno pokazali, kako so prišli do najhitrejšega kroga in kje je novo krilce ustvarilo največjo razliko v primerjavi s starim,« je še zapisal.