Dalmatinski zrak ga je ponesel do trojčka

Motokros: Tim Gajser 78 točk za vodilnim v prvenstvu.

Objavljeno
07. julij 2015 17.22
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Ljubljana – V otroštvu je zbiral sličice nogometašev, zdaj s svojo motokrosistično hondo po svetu zbira zmage. Slovenski dirkač na tekmah za svetovno prvenstvo v razredu MX2 Tim Gajser se je na Švedskem četrtič letos zavihtel na vrh. Zdaj se v Dalmaciji pripravlja za nedeljsko dirko, ki jo bo gostila Latvija.

Gajser se je na sever Evrope podal iz Dalmacije, kjer se je utaboril za mesec dni. »Že zdaj imamo 34 stopinj Celzija,« je sporočil včeraj dopoldne. A 18-letnik je v težkem kombinezonu in čeladi vajen visokih temperatur. V Uddevalli je motokrosiste pričakalo prijetnih 26 stopinj Celzija. »Za Švede je bil to eden bolj vročih koncev tedna. Za nas vročina ni bila pretirana, lepo je bilo dirkati,« je opisal razmere, v katerih je dosegel »hat-trick«. Zmago v Skandinaviji je namreč osvojil tik po slavju na dirkah v Italiji in Nemčiji.

»Ves konec tedna sem se počutil odlično, že na treningih sem bil spredaj. Na dirki sem v prvi vožnji solidno štartal, prišel sem na 3. mesto. Boril sem se z Jeffreyjem Herlingsom in Paulsom Jonassom, Herlings je pobegnil naprej. Ko mi je oče proti koncu dirke prek mehanika dal znak, naj se držim 2. mesta, sem to upošteval. Zadnjih 10 minut nisem forsiral,« je opisal prvo vožnjo, v kateri je zaostal le za Herlingsom, vodilnim v skupnem seštevku letošnjega prvenstva. »V drugi vožnji pa je bilo napeto že na štartu. Herlings je padel v prvem ovinku, imel sem srečo, da sem še pravočasno preskočil njegov motocikel. Kmalu sem naredil razliko pred tekmeci in jo držal do konca,« je podoživel pot do zmage.

Točkovna razlika, ki ga loči od vodilnega v skupnem seštevku Nizozemca Herlingsa, je bila pred zmagovalnim trojčkom še precej visoka, po slavju na Švedskem se je stopila na 78 točk. Čeprav se je Herlings ob padcu v Uddevalli poškodoval, naj bi se vrnil že na nedeljsko dirko v Latviji.

Četudi se vse bolj bliža vrhu tudi v skupni razvrstitvi, Gajser pravi, da se z naslovom svetovnega prvaka ne obremenjuje. »Sezona je še dolga, do konca imamo še sedem dirk. Osredotočam se na vsako posebej, na vsaki hočem dati vse od sebe, potem bomo pa videli, kaj bo to na koncu prineslo. Resda se zaostanek zmanjšuje, vendar o tem ne razmišljam,« je povedal mladi motokrosist, prvo ime v italijanski ekipi Honda Gariboldi.

Morski zrak v Dalmaciji, kjer si je za popestritev med sezono za en mesec ustvaril bazo za trening, mu dobro dene. Veliko plava, tudi teče in kolesari, na motociklu pa se za naslednje dirke pripravlja na terenu v bližini Zadra. V načrtu ima tudi novo pridobitev – vodni skuter, na katerem je telo v enakem položaju kot na motociklu ...

V Latvijo bo odletel jutri. »Čaka nas peščena, precej bolj mehka podlaga, kot je bila na Švedskem, kjer smo dirkali na trdem terenu. Ko gre za pričakovanja, se vso sezono držim istega načela: na dirko se podati sproščeno, nato pa uživati na motorju in tekmovati brez pritiska,« je še sporočil Gajser.


V MXGP Slovenija ne bo imela svojega predstavnika. Klemen Gerčar je po poškodbi zapestja na nemškem prvenstvu ADAC izpustil že preizkušnjo na Švedskem in tudi v Latviji ga ne bo.