Dan, ko so ploskale tudi legende

Italijanski motociklist Andrea Dovizioso se bo po čudežni zmagi podal v odločilni napad za naslov. 

Objavljeno
17. oktober 2017 01.11
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – »Senzacionalno. Fanta sta uprizorila izjemen spektakel.« Teh besed ni po nedeljski VN Japonske izrekel kdorkoli, pač pa sloviti Michael Doohan, petkratni zaporedni svetovni prvak do 500 ccm v letih 1994–98. A še zdaleč ni bil edini, ki je bil navdušen nad predstavo Andree Doviziosa in Marca Marqueza, po kateri se je močno zaostrila bitka za naslov v razredu motogp.

»Nepozabna dirka. Ko gre zares, stopijo v ospredje veliki fantje,« je dodal nekdanji as Max Biaggi, še vedno dejavna legenda Valentino Rossi, ki v deževnem Motegiju ni dokončal dirke, pa je pristavil: »Imenitna bitka. Za naš šport je zelo dobro, da sta oba kandidata za prestol najboljša na vrhuncu sezone. Pred dvema tednoma je bil Marc veliko hitrejši od Dovija, ki pa ga je zdaj še enkrat prekosil v zadnjem zavoju. Loči ju le še 11 točk in prepričan sem, da bo zadnja dirka sezone v Valencii pravi veliki finale.«

Marquez si ne more veliko očitati, da se ne more otresti vztrajnega Italijana. V zadnjih devetih preizkušnjah se je kar osemkrat povzpel na zmagovalni oder: štirikrat je zmagal, trikrat osvojil drugo mesto in enkrat tretje ter zaradi okvare motorja odstopil v Silverstonu. Dovizioso je v istem času dosegel prav toliko zmag, a se med prvo trojico uvrstil le še v Misanu, zaradi manjšega števila odstopov v sezoni (1:3) pa si je lahko privoščil 5. mesto v Assnu, 8. na Sachsenringu, 6. v Brnu, 7. v Alcañizu ... V zadnjih treh dirkah prostora za spodrsljaje bržkone ne bo več, sleherni lahko že pomeni odločitev, še posebej za Doviziosa, ki mora loviti tekmeca s precej večjimi šampionskimi izkušnjami. V osvojenih lovorikah SP Marquez vodi s 5:1, v razredu motogp s 3:0.

Italijanov edini naslov sega v leto 2004 in konkurenco do 125 ccm, zato si letos še ne drzne na glas razmišljati o podvigu. »Ostajam zelo sproščen. Če bom sezono končal na prvem mestu, ne bom mogel verjeti svojim očem in ušesom. Če mi ne bo uspelo, pa bom lahko mirne duše dejal, da je za menoj imenitno SP. Lepota motociklizma je tudi v tem, da lahko vsak dan prinese nekaj povsem novega. V Motegiju sva se z Marcom prehitela kar enajstkrat v 24 krogih, že v nedeljo pa naju čakajo drugačne okoliščine. Phillip Island je eno od najljubših Marquezovih prizorišč, tam se odlično znajde v vseh možnih vremenskih razmerah. Toda lani v Avstraliji ni videl cilja, jaz pa sem zasedel četrto mesto in osvojil 13 točk. Takšen razplet bi mi letos zelo ustrezal,« ocenjuje Andrea Dovizioso, ki meni, da ima njegov ducati tudi po 15 dirkah v sezoni še vedno neizkoriščene rezerve.

»Pred odločilnimi dirkami moramo izboljšati nekaj podrobnosti, saj je obraba zadnje gume še vedno prevelika. Na premočeni progi je zadrega še toliko večja. V nedeljo sem moral zaradi majhnega oprijema in slabe vidljivosti dolgo ugibati, kdaj je pravi trenutek za zaviranje, sčasoma pa sem na srečo znal izračunati prave koordinate. V zadnjih šestih krogih sem imel popolnoma uničene pnevmatike, toda Marc je imel podobne težave. Pred zadnjim zavojem mi je po glavi švigalo nešteto misli, prevladal pa je spomin na moj zaključni manever na VN Avstrije. Odločitev in izvedba sta bili brezhibni,« je prepričan 31-letni Italijan. A prav tako pričakuje hiter Marquezov odziv. 

»Marc je najnevarnejši v neposrednih dvobojih, ko se počuti ogroženega. Zelo dobro se pripravi na sleherno prehitevanje. Moja glava deluje drugače, nekako sistematično in poskušam izbrati pravilne poteze. Zdaj me čaka še napad na suhem asfaltu, brez tveganja verjetno ne bo šlo,« napoveduje Dovizioso.