Debitant Tim Gajser do zgodovinske zmage v eliti

Devetnajstletnik Tim Gajser je najmlajši dirkač, ki je slavil ob krstnem nastopu v MXGP.

Objavljeno
28. februar 2016 21.43
Mojca Finc
Mojca Finc

Lusail – Še leta 2013 sta se motokrosist Tim Gajser in njegov oče Bogomir dirk za svetovno prvenstvo udeleževala s sposojenim denarjem. Na Švedsko sta se denimo peljala z avtom, v njem jedla in spala. Tri leta pozneje se je Tim, ki se ponaša z naslovom svetovnega prvaka v MX2, v Katarju vpisal v zgodovino: postal je najmlajši zmagovalec ob debiju v najvišjem razredu MXGP.

V bencinskih krogih so se po Timovem lanskem naslovu svetovnega prvaka v MX2 spraševali, ali ni morda prehod v elitni MXGP za najstnika prenagljen. Bogomir, ki načrtno usmerja sinovo kariero, se – v svojem slogu – ni zmenil za pomisleke okolja. Zaupal je Timu in sebi. Oba sta natančno vedela, kaj počneta in za kaj sta se odločila.

»Po znanju in sposobnostih verjamem in vem, da lahko postane svetovni prvak,« je bil ob prestopu prepričan oče, Tim pa je večkrat poudaril, da bo sezona ob izkušenejših dirkačih zanj predvsem učna. Izrazil je željo po kakšnih stopničkah, a hkrati poudarjal, da si ne bo nalagal bremena. Veselil se je prestopa na 450-kubični motocikel, tudi zato, ker je bila 250-kubična honda nekonkurenčna med tekmeci v MX2. Na 450-kubičnem motorju trenira od leta 2013: »Všeč mi je bolj kot 250-kubični. Bolj mi ustreza, ker sem visok, je tudi močnejši in lažje ga je voziti.«

Za cilj sta si Gajserjeva v krstni sezoni med elito skupaj s Hondo začrtala uvrstitev med pet najboljših motokrosistov v skupnem seštevku, do leta 2018 pa naziv najboljšega na svetu. Konkurenco je potipal na pripravljalnih dirkah pred sezono v Italiji, na katerih je potrdil, da je na dobri poti, a tam mu je nagajal motocikel. Hondina ekipa inženirjev in mehanikov je do uvodne preizkušnje v Katarju poskrbela za izboljšave. »Na prizorišče sem prišel zelo sproščen, brez kakršnega koli pritiska. Nisem natančno vedel, kaj lahko pričakujem, imel pa sem v mislih kakovostno zimsko pripravljalno obdobje,« je dejal Tim.

Da bo že ob premiernem nastopu v najprestižnejšem razredu zmagal, ni pričakoval nihče. Z devetnajstimi leti najmlajši v prvenstvu med prekaljenimi mački je na večerni preizkušnji v Katarju deklasiral konkurenco. Bil je nepremagljiv v obeh vožnjah. »Pravzaprav ne morem verjeti, kaj mi je uspelo. Ves konec tedna sem se na motociklu počutil odlično. Bilo je super. V prvi vožnji sem solidno štartal, nekaj časa vozil za vodilnim, v šestem oziroma sedmem krogu pa ga prehitel. Naredil sem majhno razliko in nadzoroval svoj položaj do konca. V drugi pa je bil štart slabši, a že v prvem krogu sem prehiteval, naredil razliko devetih sekund in držal prednost ... Vedel sem, da imam hitrost, z očetom sva trdo delala čez zimo, z ekipo sva veliko testirala, a kljub temu si za začetek sezone ne bi upal napovedati zmage. Že se veselim naslednje dirke,« je razmišljal Tim, ki ga v nedeljo čaka preizkušnja na Tajskem.

Medtem ko je na Bližnjem vzhodu odmevala Zdravljica, pa so v Gajserjevih Makolah, občini z 2000 prebivalci, v enem od lokalov zgodovinsko zmago proslavljali njegovi zvesti navijači. Ponosni na svojega krajana, ki je postal prvi slovenski motokrosist z zmago v eliti.